Túlságosan elköteleződünk Oroszországnak, de fontos a jó viszony

A magyar közvélemény csaknem fele szerint túlságosan elköteleződik hazánk Oroszországnak, a többség szerint Magyarország érdekében áll a jó viszony fenntartása – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató március végi felméréséből. Orbán Viktor és az orosz nagykövet vitájáról fele-fele arányban vélekedtek úgy a megkérdezettek, hogy a vita árt az orosz-magyar kapcsolatoknak, illetve hogy nem lesz rá hatással.

Tíz megkérdezettből négyen úgy vélekednek, hogy Magyarország jelenleg túlságosan elköteleződik Oroszország felé. Ezzel szemben minden második válaszadó állította, hogy az ország érdeke, hogy minél jobb viszonyban legyen Oroszországgal. Ezen túl minden harmadik ember úgy véli, hogy az ország teljes mértékben, minden második szerint nagy mértékben ki van szolgáltatva a volt Szovjetunió legnagyobb utódállamának.

A felmérésből kiderül: a megkérdezettek túlnyomó része jól tájékozott azzal kapcsolatban, hogy milyen dilemmák előtt áll az ország az orosz gázt és az orosz kapcsolatokat illetően, ám a belpolitikai vonatkozásokról már kevesebben hallottak. A válaszadók túlnyomó része (87 százalék) hallott arról, hogy vita alakult ki az ország gázellátásának hosszú távú biztosításáról, és majdnem ennyien (81 százalék) értesültek arról, hogy Oroszország és az EU is újabb gázvezeték építését tervezi a Közel-Kelet és Európa közé.
A gázszállítások ügyében a relatív többség (41 százalék) keletre is és nyugatra is kacsingatna, de majdnem ennyien (37 százalék) az uniós, harmadennyien (14 százalék) pedig az orosz vezeték mellett tennék le a voksukat.

Arról hattizednyien értesültek, hogy nemrégiben egy konferencián Orbán Viktor szóváltásba keveredett az orosz nagykövettel. A legtöbben arra emlékeztek, hogy a Fidesu-elnök Oroszország és az oroszok “másságával”, a kormány oroszok iránti elfogultságával, a nagykövet pedig leginkább a belpolitika és a gazdaságpolitika elválasztásának fontosságával érvelt. Emellett a konferenciáról és a szóváltásról értesültek egynegyede emlékezett arra, hogy a dologhoz hozzászólt a litván nagykövet is.

Összességében a válaszadók nagyjából fele-fele arányban vélekedtek úgy, hogy a vita árt az orosz-magyar kapcsolatoknak, illetve hogy nem lesz rá hatással. A válaszadók pártpreferenciája alapján ebben a kérdésben jelentősen különböztek a vélemények, a kormánypártiak jóval nagyobb arányban tartanak a történtek negatív hatásaitól, de még az ellenzéki szavazók 36 százaléka is azt mondta, hogy az Orbán-Szavolszkij szóváltás ártani fog a két ország kapcsolatának.