Sport

2012.05.31. 11:49

A magyar futballközvetítések továbbra is a közmédiában és a Sport TV-n

    Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) - A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Sport TV-t működtető Chello Central Europe Zrt. (CCE) közös pályázata nyerte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által szervezett versenyprogramok négy bajnoki idényre szóló közvetítési és sugárzási jogait, évadonként 3,54 milliárd forintért.

 

 

Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) - A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Sport TV-t működtető Chello Central Europe Zrt. (CCE) közös pályázata nyerte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által szervezett versenyprogramok négy bajnoki idényre szóló közvetítési és sugárzási jogait, évadonként 3,54 milliárd forintért.

 

Az MLSZ április 27-én írt ki pályázatot az NB I, az NB II, a Magyar Kupa, az Amatőr Kupa, a Ligakupa és a Szuperkupa közvetítési jogainak értékesítésére 2012-től 2016-ig. A határidőig az MTVA és a CCE mind a hat versenyprogramra formailag és tartalmilag érvényes, közös ajánlatot tett, amit a szövetség pályázati bizottsága előzetesen elbírált, majd az MLSZ elnöksége keddi ülésén elfogadott. A két nyertes a saját honlapjukon internetes közvetítésre is jogosultak, illetve a rádiós közvetítési jogokat is megszerezték.

A legutóbbi szezonban - a 2009-12 közötti ciklus záró évében - az MLSZ együttes televíziós díjbevétele mintegy 1,7 milliárd forint volt, most a korábbihoz képest megnövekedett tartalom miatt emelkedett a bevétel. A soron következő szezon július 27-én, a londoni olimpia nyitónapján kezdődik.

"Nem mondom, hogy hatalmas érdeklődés volt a pályázat iránt, de kölcsönös előnyökön alapuló, komoly üzleti sikernek értékelem az eredményt. A magyar futball érdekeit jól szolgálja az MTVA-val és a Chello Central Europe-pal kötött megállapodás, és biztos vagyok abban is, hogy a magyar focit kedvelő nézők elégedettek lesznek a mérkőzések, és azok közvetítéseinek színvonalával egyaránt" - emelte ki Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. "A szövetségen keresztül két jelentős forráshoz juthatnak a klubok. Az egyik a tévéközvetítési jogok értékesítése, a másik pedig a bajnokság névadószponzori bevétele. Eddig átlagosan 110 millió forintot kapott egy élvonalbeli klub a tévépénzekből szezononként, ez az összeg most 150 millióra nő. Az elosztást az eredményesség és a nézettség függvényében szeretnénk meghatározni, hogy jobb teljesítményre sarkalljuk a csapatokat."

Az MLSZ elnöke hangsúlyozta azt is, hogy az NB II-es klubok eddig alig, szezononként áltagosan mindössze félmillió forinttal részesedtek a televíziós jogok értékesítéséből. Ez az összeg a következő szezonban 25 millió forint lesz, az egycsoportos, 16 csapatos másodosztály bevezetése után, azaz 2013-tól pedig 50 millió, ami jelentős hozzájárulás a költségvetésükhöz. Ezen kívül a kupákban sikeresen szereplő amatőrcsapatokhoz is kerül pénz a szövetségtől.

"Nőtt az átlagnézőszám, javult a színvonal, szerintem jó úton járunk" - szögezte le a szövetség első embere.

"A nézettségi adatok azt igazolják, hogy a közmédiában szükség van az igényes sportközvetítésekre. A sport területén kifejezetten magas nézettségi adatokat mondhatunk magunkénak. Az élvonalbeli magyar labdarúgómeccsek átlagos nézettsége 300 ezer fő volt az elmúlt szezonban, és átlagosan 900 ezer ember kapcsolódott be egy-egy közvetítésbe. Bízunk benne, hogy a következő idényben ezek a számok tovább növekednek" - mondta Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója. "Nem túlzás azt mondani, hogy ezzel a szerződéssel új szakasz kezdődött, példaértékű, média- és sporttörténeti szövetséget sikerült kötnünk, hiszen a nézők kegyeiért komoly versenyben lévő kereskedelmi médium és a közszolgálat együttműködést tudott kialakítani. Ez olyan szerződés, amelynek mindenki a nyertese, a labdarúgást kedvelők sokmilliós tábora is, és a komoly támogatáshoz jutó sportág egyaránt."

Böröcz István hozzátette, az elmúlt évek gyakorlatához képest új elemeket is tartalmaz a megállapodás, hiszen összesen 11 televízió- és rádiócsatorna lehetőségeit tudják felsorakoztatni a szerződéses rendszer mögé, arra azonban egyelőre nem tudott választ adni, lesz-e ismét rádiós körkapcsolás.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az elmúlt években sikeres volt a közmédia és a CCE együttműködése. Az elkövetkező négy évadban a közmédia és a Sport TV az első két szezonban legalább hatvan, a harmadik és negyedik idényben legalább kilencven mérkőzést közvetít, mindkét fél számára előnyös megosztásban.

A Full HD minőségű élő közvetítések mellett számos összefoglaló, magazinműsor és exkluzív interjú készül mindegyik televízió és rádiócsatornára. Péntektől vasárnap estig minden napra jut bajnoki találkozó, vasárnap esténként a Sport TV Harmadik Félidő című futballshow-ja pedig lehetőséget ad a teljes bajnoki forduló felidézésére, de várhatóan a köztelevízió is sugároz gólösszefoglalót.

Málnay B. Levente, a CCE vezérigazgatója kiemelte: örömükre szolgál, hogy a következő négy évben folytatni tudják az MLSZ-szel és az MTVA-val megkezdett közös munkát, így még több magyar focit láthatnak majd a Sport TV nézői.

"Csatornánk ékköve ez a megállapodás. A szerződés értelmében megemelhetjük a közvetítések számát, és idővel ezzel élni is fogunk. Az a célunk, hogy a magyar futballmeccsek ne csak színvonalasak, hanem szeretettek és látogatottak is legyenek" - tette hozzá. Megjegyezte: az elmúlt bajnoki idényben 321 750 fő volt az NB I-es találkozók átlagos nézőszáma. Ugyanez a spanyol bajnokság esetében 215 644 fő volt, amiből Málnay szerint azt a következtetést lehet levonni, hogy a hazai pontvadászat markánsan nézettebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!