Tulipános szemüvegen az agrárjövőnk

Holland professzor is részt vesz a Westsik Alapítvány által szervezett – az átlag magyar gazdálkodó számára ma még meglehetősen fantasztikumnak tűnő – precíziós mezőgazdaság projektben. Tulipános szemmel [.doc – 26KB]

Wim Heijman-nal a Waageningeni Egyetem vidékfejlesztési tanszékvezetőjével a Nyíregyházi Főiskolán előadásának szünetében beszélgettünk.

Lazányi János az alapítvány ügyvezetője kedveltette meg velem a témát, ami nagyon érdekes és kifejezetten örülök, hogy részt vehetek benne – mondja a holland.

Mint az európai uniós pályázati lehetőségek alapos ismerője milyen brüsszeli források elérését célozná meg a magyar gazdálkodók helyében.

Nagy mértékben függ attól, hogy milyen adottságú régióban vagyunk. Néhány területnek a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra kell koncentrálni, más régióknak viszont elsősorban a tájhasznosításra a turizmusra kell építeni a jövőjüket.  Alapvető tény, hogy az Európai Unióban az országok szakosodnak.

Többet, tisztábban

Hogy a precíziós gazdálkodásból milyen előnyök származnak a mezőgazdasági termelők számára – gondolkodik el a kérdést követően Wim Heijman, de már kész is a válasszal:

Ez elsősorban az európai törvényektől fog függeni. Például a környezetvédelmi szabályok, nagy mértékben rákényszeríthetik a gazdákat a precíziós mezőgazdálkodás alkalmazására, hiszen ezáltal például a nitrát veszteség illetve lemosódás csökkenthető. Ha tehát szigorítják a környezetvédelmi előírásokat,  akkor bizonyára egyre több farmer fogja alkalmazni ezt a termelési módszert. A precíziós mezőgazdaságnak az egyik legfontosabb aspektusa éppen a környezet védelme, ugyanis ebben a rendszerben kevesebb növényvédőszert, műtrágyát használunk. A másik aspektusa viszont éppen a hozamnövelés, mert ezzel a technikával lehetőséget kap az alkalmazó farmer arra, hogy a terület egy részén nagyobb műtrágya dózisokkal nagyobb terméseket érjen el anélkül, hogy veszélyeztetné a környezetét. Tehát ez nem csupán egy verdikt a környezetvédelem okán, hanem jövedelmezőbb termelést is kínál a gazdálkodó számára.

– Galambos Béla –