Túlhalássza az óceánokat a spanyol "armada"

Európa legnagyobb halászati-flottája, a spanyolok európai uniós támogatást élvezve zsákmányolják ki Földünk vizeit – jelentette be hétfõn a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint “ha az európaiaknak holnapután is szeretnének halat enni, akkor még ma meg kell állítani a spanyolok túlhalászatát”. A jelentést ezelõtt hozták nyilvánosságra, hogy hétfõn az Európai Unió tagállamainak halászati miniszterei Spanyolországban, az északnyugati Vigo városában informális találkozóra gyûltek össze.

A Greenpeace jelentése szerint a spanyolok “az európai adófizetõk pénzén egészen Afrika és az Antarktisz vizéig kizsákmányolják az óceánokat, és tengereket”. A spanyol halászati flotta 400 hajóból áll, és idejük nagy részében, mintegy 90 százalékában az uniós vizeken kívül portyáznak zsákmányra.

A spanyol halászati “armada” kétszer annyi hajóból áll mint Nagy-Britannia flottája, és háromszor annyiból mint Olaszországé. A legnagyobb spanyol halászhajó pedig akár 3 ezer tonna tonhalat is képes szállítani, ami kétszerese a csendes-óceáni halászhajók kapacitásának.

A Greepeace adatai szerint Spanyolország 2000 és 2006 között a halászati szektorra szánt uniós pénzek 46 százalékát kapta meg, míg Olaszország csak 11, Franciaország pedig 9 százalékhoz jutott hozzá. Ráadásul a pénzt a spanyolok szinte kizárólag csak a legnagyobb halászati társaságokra használták fel, és semmit sem fordítottak a munkahelyteremtés ösztönzésére. Így alig kaptak némi támogatást a jóval nagyobb számot kitevõ halászok, akik környezetkímélõbb módszereket alkalmaznak a nagy halászati cégeknél.Sporthírek