Túlélte az újabb bizalmatlansági indítványt a francia kormány

Nem szavazták meg szerdán a Nemzetgyűlésben, a francia parlament alsóházában a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet a szocialista ellenzék kezdeményezett – nem először. Az ellenzék Nicolas Sarkozy 2007-es hivatalba lépése óta harmadszor kezdeményezett bizalmatlansági indítványt Sarkozy kormánypártja, a jobboldali UMP ellen. Állításuk szerint az újabb indítványt Nicolas Sarkozy gazdaságpolitikája, valamint az államfő “monarchikus” kormányzási stílusa miatt nyújtották be a Nemzetgyűlésben.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 289 képviselő támogatására lett volna szükség, de a kezdeményezést csupán 225 törvényhozó szavazta meg a francia parlament alsóházában.

Az ellenzéki szocialisták azután kísérelték meg a harmadik bizalmatlansági indítványt, hogy Nicolas Sarkozy június 22-én a Versailles-i palotában összehívta a parlament mindkét házának tagjait. Az államfő azért hívta össze Párizson kívül a Nemzetgyűlés és a Szenátus – közösen a kongresszus – tagjait, hogy beszédet intézhessen hozzájuk. Amit az ellenzékiek hevesen bíráltak, azt állítva, hogy az elnöki beszéd csak a Sarkozy nagyzási hóbortját szolgálta, és egyben támadást jelentett a köztársasági értékek ellen.