Túlélte a pókmarást

Herszon – Egy 42 éves, kórházi ápolóként dolgozó herszoni nőt a saját lakásában csípett meg egy karakurt pók, amelyet „Fekete halál”-ként is neveznek a helyiek.

Miután megérezte a csípést, s észrevette a helyén keletkezett puffadást, az ápolónőként dolgozó asszony azonnal bevett pár szem antiallergetikumot, majd orvost hívott. A kiérkező mentősök a helyszínen elvégezték a méregtelenítést, így megmentették a kollégájuk életét, akinek lélekjelenlétére jellemző, hogy a mentőre várva érkezett befognia, s egy befőttes üvegbe zárnia a veszélyes nyolclábút.

A gömbhasú pókok családjába tartozó, az észak-amerikai “fekete özvegy” közeli rokonának számító mérges pók a Fekete-tenger és a Kaszpi-tó körül elterülő pusztaságokon honos. Idegrendszerre ható mérge annyira erős (a csörgőkígyóéval vetekszik), hogy a megmart személy segítség nélkül el sem jut a kezelőhelyig. A betegnél sokszor azonnali eszméletvesztés, légzésbénulás következik be. Az orvosok elsősegélyként azt ajánlják, hogy akit megharapott a mérges pók, azonnal szorítson a marás helyére égő gyufafejet. Az így keletkező magas hő ugyanis megsemmisíti a méreg 80-90 %-át, s az nem terjed szét a szervezetben.

Ukrajnában ez volt az első regisztrált pókmarásos eset. Herszon megyében tavaly 18 személy esett a karakurt pók marásának áldozatául.

– Palkó István –