Túlélik az elvonást a fővárosi színházak

A fővárosi színiigazgatók “elfogadhatónak és kigazdálkodhatónak” tartják a színházi elvonás mértékét, melyet a Fővárosi Közgyűlés csütörtök este szavazott meg. A főpolgármesteri előterjesztés 300 milliós, a kulturális bizottság módosító javaslata 216 milliós elvonásról szólt. A képviselőtestület a kisebb mértékű – 216 milliós – elvonás mellett döntött.

Túlélhető a mérsékelt “elvonási tünet” – mondta Márta István a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése nyomán. A Független Hírügynökségnek az Új Színház igazgatója megerősítette, a fővárosi színházigazgatók elfogadták a konszenzussal született javaslatot. Márta István kigazdálkodhatónak nevezte a csökkentett elvonás mértékét.

A Thália Színház igazgatója is kezelhetőnek tartja a helyzetet. Megyeri Zoltán elmondta, a “színház szakmai tartalma karcsúsodni” fog a 8 és fél milliós elvonás következtében.
A színidirektor többféle túlélési stratégiát is felvázolt, az egyik lehetőség, hogy több előadást tartanak a színházban, illetve áttérnek arra, hogy mint befogadószínház, bérleti díjat kérnek majd a határon túli, illetve vidéki színházaktól a jövő évadtól.

A Radnóti Színháznak 12 milliós elvonással kell számolnia. Csóti József gazdasági igazgató kérdésünkre elmondta – ez a karcsúsítás 3-4 fős létszámleépítést és bemutató elhagyást eredményezhet a következő évadban.

A József Attila Színház igazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy náluk egyelőre még folynak a pénzügyi kalkulációk. Léner Péter hangsúlyozta, már most is feszített költségvetés van a fővárosi színházaknál, ez a mostani helyzet pedig újabb megszorításokhoz vezet.

A Vígszínház ügyvezető igazgatója sem tudja még, hogy hogyan lehet lefaragni, az ő esetükben, a 27 milliós elvonást. Mádi Zoltán kérdésünkre elmondta, nem szeretnének emelni a jegyárakon, ezért nagyobb előadásszámmal és költséghatékony működéssel szeretnék kigazdálkodni a hiányt.

Az Új Színház igazgatója hangsúlyozta, az elmúlt hetekben kiderült, ha baj van, akkor össze tud tartani a színházi szakma. A következő lépés az lesz, közölte Márta István, hogy a fenntartó fővárossal és külső szakértőkkel átgondolják a fővárosi színházak strukturális átalakításának kérdését. A színházi szakma ehhez nagyon várja Horváth Csaba kultúráért felelős főpolgármester-helyettes javaslatait, tette hozzá az igazgató.