Túlélési gyakorlatok a 8. ARC kiállításon

Hetvennégy plakátot és 25 egyperces filmet nézhetnek meg az érdeklődők az augusztus 30-a és szeptember 18-a között látogatható ARC kiállításon. Az idei rendezvény ideje alatt egy valóságos túlélési gyakorlatot is figyelemmel kísérhetnek a látogatók- közölte csütörtökön a Független Hírügynökséggel az ARC Művészeti Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Bakos Gábor kérdésünkre elmondta: az augusztus 30-án este hétkor kezdődő megnyitón fellép a Panaszkórus, valamint a Színművészeti Egyetem, már végzett, de munkanélküli hallgatóiból összeállt csapat, a Túlélő Társulat. A kiállítást Mundruczó Kornél filmrendező nyitja meg. Mindannyian a túlélés lehetőségeit és esélyeit mutatják be, saját példájukon keresztül, hangsúlyozta az ügyvezető.

Idén összesen 1400 pályamű érkezett a 8. ARC pályázat felhívására, melyet ebben az évben az “Élni és Túlélni Magyarországon” mondatban fogalmaztak meg a kiírók. Hagyományos plakát műfajban 74 alkotást, a beérkezett egyperces filmek közül pedig 25 munkát láthatnak a kiállítás látogatói.

Az idei ARC kiállítás sokáig titkolt meglepetése egy különleges pályamunka, közölte Bakos Gábor. “Atom Santi” nem plakáttal vagy rövidfilmmel jelentkezett, hanem egy ötlettel indult. A pályázó egy speciális túlélési gyakorlatot fog bemutatni az 56-osok terén, mondta el az ARC ügyvezetője. “Atom Santi” a kiállítás megnyitóján elfoglalja “őrhelyét”egy 8 méter magas oszlop tetején és ott él majd 3 hétig.

Kérdésünkre Bakos Gábor elmondta: összességében lehetett volna több kreatívabb, elgondolkodtatóbb, finomabb pályamunka, de idén is születettek szerethető, jó képek. A legtöbben a szemét-és dohányzásellenességüknek adtak hangot.

Az ARC pályázat díjait a megnyitón adják át. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium félmillió forintos különdíjat ajánlott fel az Esélyegyenlőség témakörét bemutató legjobb filmnek és plakátnak. A civil szervezetek által megjelölt témákra érkezett pályaművek legjobbja is különdíjban részesül. Újdonságként az ARC Borz díjjal jutalmazza a legpimaszabb ötletet.

Az idei ARC-on első alkalommal állítják fel a szervezők a Felhő pavilont. Ezen a helyszínen szeptember 9-től 18-ig 5 művész készít különböző alkotásokat hulladék anyagokból. A Környezettudatos Civil Napon, szeptember 9-én, az ARC és az Oktatási és Kulturális Minisztérium közösen meghirdeti a kulturális plakátok versenyét, közölte Bakos Gábor. Erre a versenyre már meglévő kulturális témájú plakátokkal jelentkezhetnek a pályázók, jövő év elejéig. Augusztus 31-és szeptember 17-e között a Kertmoziban láthatja és hallhatja a
közönség az ARC egyperces film pályázatára érkezett alkotásait.

Az augusztus 30-és szeptember 18- a között látogatható 8. ARC kiállítás programjairól bővebb információ a: www.arcmagazin.hu oldalon olvasható.