Túl sok törvény van és azok túl bonyolultak

Az ausztrál Legfelső Bíróság elnöke szerint “túl sok törvény van, amelyek túlságosan bonyolultak”, olyannyira, hogy gyakran még a bírák sem tudnak eligazodni köztük. Murray Gleeson szerint, ha a képzett jogászok sem mindig értik meg a rendkívül aprólékos és összetett rendelkezéseket, akkor képzelhető, hogy mekkora feladat hárul például a laikus esküdtekre.

A főbíró hétfőn tette közzé kétévente szokásos beszámolóját az ausztrál igazságszolgáltatás helyzetéről. Utána, a sajtónak nyilatkozva, most először tett olyan megjegyzéseket, amelyek arra utalnak, hogy szerinte egyszerűsíteni kellene a jogszabályalkotást. Példának azt hozta fel, hogy amikor ő járt egyetemre, az 1950-es évek végén, akkor a cégalapítással kapcsolatos jogszabályok összesen 240 oldalt tettek ki. Ma ugyanez több mint 2500 oldal, mondta.

A precedenseken alapuló angolszász jogi rendszer valóban rendkívül sok szabályt igényel, de azért ezen is lehetne ésszerűsíteni, véli Gleeson. A parlamentek által évente kiadott törvények és rendelkezések száma is legalább a tízszeresére nőtt az utóbbi 50 évben. “Mindez rendkívül megterhelő minden bíróság számára – mondta Gleeson. – Sokszor még a Legfelső Bíróság apparátusa is zavarba jön, olyan gyakran változnak és bővülnek a jogszabályok.”

A főbíró szerint radikálisan egyszerűsíteni kellene a törvénykezést. Arról, hogy ezt pontosan miként tegyék, már megkezdődtek a tanácskozások az ausztrál bírói testületekben, de “eredmény egyhamar nem várható”, fogalmazott Gleeson.