Nagyvilág

2011.03.01. 14:43

Észak-afrikai konfliktusok - Az Unió és Magyarország sem tervez katonai lépéseket

<p>Az Unió és így Magyarország sem tervez katonai jellegű lépéseket az észak-afrikai eseményekkel kapcsolatban. Bár az egyes országok állampolgárainak evakuálásában részt vesznek katonai repülőgépek és hadihajók is, a jelenlegi problémák nem katonai eszközökkel orvosolhatók - derült ki a honvédelmi minisztériumnak a Független Hírügynökség kérdésére adott tájékoztatásából. Az észak-Afrikában kialakult helyzet hatására alapvetően az Unió és Magyarország biztonságpolitikája nem változott meg, mert a szakértők számoltak a környező térségekben kialakuló instabilitás lehetőségével.</p>

Mint ismert, 2010 elején előbb Tunéziában, majd Egyiptomban és Líbiában törtek ki zavargások, melyek az ezekben az országokban meglévő rendszerek bukásával jártak. Líbiába legutóbb a magyar terrorelhárítóknak is ki kellett utazniuk, hogy a kint rekedt magyarokat - és velük több más nemzet állampolgárait - kimentsék.

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy az események hatására az Unió és Magyarország biztonságpolitikája alapvetően nem változott meg. Magyarország és az Unió biztonsági stratégiái egyaránt számoltak a környező térségekben kialakuló instabilitás lehetőségével. Ilyenekkel - és erre példa a Nyugat-Balkán - a hidegháború befejeződése óta szinte napi szinten kell együtt élni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy minden válság egyedi, és hogy azok jellege és intenzitása sokat változott az elmúlt két évtizedben.

Az észak-afrikai események kapcsán a minisztérium szerint fontos leszögezni, hogy azok gyökerei - gazdasági, szociális, etnikai feszültségek - alapvetően nem katonai természetűek. Sem az EU, sem Magyarország nem tervez ennek kapcsán katonai lépéseket. Bár az EU állampolgárainak evakuálásában a polgári elemek mellett részt vesznek katonai repülőgépek és hadihajók is, a jelenlegi problémák - mint egy menekült hullám kialakulása, vagy uniós állampolgárok kimenekítése - elsősorban nem a fegyveres erők alkalmazásával orvosolhatóak.

Az arab világ általános válságának megoldása is elsősorban gazdasági eszközökkel képzelhető el a szakemberek szerint. Ezeknek a folyamatoknak az előmozdításában a Magyar Honvédségnek nincs szerepe, és a honvédelmi tárca bízik benne, hogy egyik érintett ország esetében sem fog odáig fajulni a helyzet, hogy külső fegyveres beavatkozás váljon szükségessé.

Mint ismert, az Unió védelmi miniszterei február 24-i, magyarországi munkavacsoráján is szóba került a Líbiában, illetve az Elefántcsontparton kialakult helyzet. Az EU figyelemmel kíséri az eseményeket, folyamatos egyeztetések zajlanak az ENSZ-szel és az USA-val, illetve megkezdődött az országban tartózkodó uniós állampolgárok koordinált evakuálása. A tagállamok eszmecserét folytattak a folyamatban lévő uniós katonai műveletekről. Elsőként az Afrika szarva térségben folyó katonai műveletek aktuális kérdéseit beszélték át a miniszterek, majd szó esett a bosznia-hercegovinai EU-s katonai szerepvállalás helyzetéről, és az EUFOR Althea művelettel kapcsolatos elképzelésekről is. A műveletek kapcsán konkrét döntés nem született, elsősorban a műveletek jövőjével, azok lehetséges átalakításával kapcsolatos elképzeléseikről osztották meg egymással álláspontjukat.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!