Túl drága az olimpia

A brit kormány csütörtökön kiadott közleménye szerint, a 9,325 milliárd angol fontos (körülbelül 3400 milliárd forintos) költségvetése lesz a 2012-es londoni nyári olimpiai játékoknak.

Ezen összeget a korábban már megszavazott egymilliárd font mellett mintegy öt milliárdot finanszíroz az angol állam, a fennmaradó részét pedig a nemzeti lottójátékból befolyó, és a londoniakra kiszabott adókból kívánja fedezni.

A londoni pályázatban az állt, hogy nagyjából hárommilliárd fontba kerül majd a játékokhoz szorosan kapcsolódó infrastruktúra kialakítása, további egymilliárdot pedig a jelenleg elhanyagolt területek felújítására költenének.

Tessa Jowell, kultúrális államtitkár csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján viszont úgy fogalmazott, hogy az építkezési költségek 5,3 milliárdba kerülnek. Ebből az összegből 3,1 milliárba kerül majd az olimpiaipark, és a versenyekhelyszínének kialakítása, 1,7 milliárd egyéb infrastruktúrálisfelújításokra, és területrehabilitációra, és a fennmaradtó 500 milliót pedig az előre nem látható költségekre különítenek el.

A paralimpiára 388 millióból tervezik tető alá hozni. A biztonságra 600 millió körüli összeget fognak költeni, az illetékek pedig több, mint 830 millióba kerülnek majd. A nem várt költségekre 2,25 milliárdot különítenek el.