Túl bátrak vagyunk gyufával a kezünkben

A nádasokat is a védendő természeti értékeink között tartjuk nyilván
A nádasokat is a védendő természeti értékeink között tartjuk nyilván
Nyíregyháza – A meggondolatlan égetésnek súlyos természetvédelmi következményei is lehetnek. komoly bírság, sőt, börtön is fenyegeti azt, aki megszegi a szabadban égetés szabályait. Egy tanulságos eset is erre hívja fel a figyelmet. Védettség [.pdf – 66KB]

Április első napjaiban két természetvédelmi felügyelő Kisvárda külterületén engedélyezési ügyben tartott helyszíni szemlét, s arra lettek figyelmesek, hogy a közeli, Natura 2000 területről (európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület) sűrű füst száll fel. Hívták a tűzoltókat és a rendőröket, s velük együtt sikerült megfékezni a lángokat – no meg tetten érni a gyújtogatót. Az idős férfit nem a rossz szándék vezérelte, de a tudatlanság sem mentség, ha valaki természetvédelmi területen szít tüzet.

– A férfi ellen természeti terület veszélyeztetéséért eljárás indult, tettéért pénzbírsággal fogják sújtani. A sajnálatos eset rávilágít: sokan nincsenek tisztában a nyílt téri égetés szabályaival – int óvatosságra Rozinka Zsolt Illés, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese. Rögtön sorolja is a legfontosabbakat: hulladékok égetése nyílt téren tilos, lábon álló növényzet, tarló égetését önkormányzati rendelet szabályozza, de rendelet hiányában tilos égetni! A szabályszegő magánszemélyek 100 ezer, gazdasági társaságok 500 ezer forintig terjedő bírsággal számolhatnak.

Többszázezres bírságok

Gondatlanul is bûncselekmény
– Jelentõs mértékû
károsítás már a Btk. (Büntetõ törvénykönyv)
hatálya alá esik, így a rendõrség is
eljár és a büntetés akár 5 évig
terjedõ szabadságvesztés is lehet. Gondatlanságból
elkövetve is 2 év börtönt kockáztat a felelõtlen
gyújtogató – hívja fel a figyelmet a szakértõ.

Külön kell kezelni a védett, illetve a Natura 2000 területeket, amelyeken a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gyep, a nádas egyéb vízi növényzet égetéséhez. Akik ez ellen vétenek, akár félmillió forintot is kénytelenek lesznek előhúzni a zsebből – minden megkezdett hektár után! Adott terület élővilágát veszélyeztetve az elpusztított védett természeti érték háromszorosával is bűnhődhet a vétkes. Súlyosbítja a körülményeket, ha a cselekmény hulladék, különösen ha veszélyes hulladék égetéssel párosul. Megyénkben védett területek főként a szatmári és beregi tájegységben találhatóak, jelentősebb Natura 2000-es területek a szatmár-beregi térségben és a Felső-Tisza mentén kívül Kisvárda, Újfehértó, Baktalórántháza és Bátorliget térségében vannak.

A tűzzel veszélyeztetett területen található védett állatok eszmei értéke
Nagykócsag 100.000 Ft
Bakcsó 300.000 Ft
Vöröshasú unka 2.000 Ft
Mocsári teknős 50.000 Ft

– Nyéki Zsolt –