Tufafaragásos pince Bükkzsércen

A falu fölé emelkedő Hódos hegy ormán különös természeti képződmény, a Patkó-szikla található, amely a legenda szerint Szent László király lova patkójának a nyomát őrzi. A kiemelkedő sziklaképződmény az Egri út végéről is jól megszemlélhető. Az itt húzódó tufába vájt borospincékre a községtől délre találhatunk, az Alsóhegyen és a Baglyoson.

Az alsóhegyi Pelyhe-féle pince falán egy különlegesen szép relief, kőfaragás látható. A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának minősítése alapján az országban elsőként így már egy zsűrizett pincefaragással rendelkező pincéje is van Bükkzsércnek.

A beküldött alkotások közül a „Szüretel a család” és a Satulás, hordóba öntés „B” kategóriában, míg a „Borosgazda kínálja a vendégeket” címet viselő munka „A” kategóriában nyert. Ezek a faragások Soltész Sándor bükkzsérci tufafaragó mester keze munkáját dicsérik.

A faragások életnagyságú alkotások, amelyek a szőlőművelés fázisainak jeleneteit mutatják be. A Pelyhe család tulajdonában lévő pince fölötti présház 1865-ben épült, a felújítását 2005-ben fejezték be. A belső térben tájjellegű, háromfunkciós kemence található, amelyben helyi speciális ételeket készítenek.

A népiesen berendezett présházban szőlő és borfeldolgozás tárgyai, valamint a kenyérsütés eszközei láthatók.

– Buzafalvi Győző –