Helyi közélet

2008.05.22. 19:02

Mivel számolnak a háziorvosok?

<p>Miskolc, Tard, Szirmabesenyő - A háziorvosi finanszírozásról szóló rendelet a laikusnak sokat, az érintetteknek keveset mondanak. Mi mindenesetre megkérdeztünk három megyénkbeli háziorvost.</p>

Egy nappal azután, hogy Székely Tamás bejelentette, a háziorvosi praxisok finanszírozása miképpen módosul, több érintettet is megkérdeztünk arról, elégedett-e a változással.

Elsőként az Északban már bemutatott tardi háziorvost, dr. Keszthelyi Gyulát kerestük meg. Ő az, aki a webdoki.hu-n, mint fogalmazott, bozótharcosként, a Magyar Orvosi Kamarától elhatárolódva szólította fel kollégáit, csatlakozzanak hozzá, akik készek harcba szállni a háziorvosi finanszírozás megváltoztatásáért.

Alapvető bajok

- Nem a pénzösszeget keveslem, hanem alapvető bajaim vannak a bejelentett változásokat illetően. Nem egy megkárosított réteg kártalanítása történik, hanem plusz teljesítményeket rendeletnek a pénzhez feltételül. Taj-számot kell ellenőrizni, szűrővizsgálatot kell végezni, s egyebek. Ráadásul a jogosultságellenőrzés mögött nincs is igazi teljesítmény, még ember se kell hozzá, hiszen az a számítógépes rendszeren keresztül történik, automatikusan. Azt sem értem, miért díjazzák jobban a háziorvosok szakvizsgáit. Nekem például sebész szakvizsgám is van, amit háziorvosként nem is hasznosítok. A különböző szorzók változása is csak akkor ér valamit, ha a kassza nem zárt, másképp a szorzat értéke nem feltétlenül emelkedik. A praxisműködés fix díj 47 százalékos emelése viszont kétségtelen eredmény.

Aki szakdolgozót alkalmaz pácienseinek ápolására, újabb többletjuttatásban részesül. Ezt úgy oldják meg, hogy emelik a degressziós határt (egy bizonyos betegszám után ugyanis kevesebb kártyapénz jár, ami azt szolgálja, hogy az orvos ,,ne vállalja túl magát".)
Dr. Keszthelyi Gyulának erről az a véleménye, hogy azt a látszatot kelti, mintha az orvos járna jól, ugyanakkor a pénzt nyilván a szakdolgozónak kell kifizetnie. Ráadásul nem is mindenki élhet vele, hiszen kisebb településeken, ahol az adott lakosságszám a meghatározó, nincs is lehetőség ,,kártyavadászatra".

Érdemi eredmény

A megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos, dr. Kisfaludy Zsolt (Szirmabesenyő) azonban elégedett:
- Nagyrészt visszapótlódik a vizitdíj. Az eddigi értesülések alapján 150-160 ezer forint többlettel számolok az elmúlt havi finanszírozáshoz képest. És nem elhanyagolható, hogy az új miniszterrel legalább lehet érdemben tárgyalni. Ez mindenképpen eredmény.

Látja? Nem látja?...

Egy (el)ismert, de név szerint szerepelni nem kívánó miskolci gyermekorvos a különböző médiahíreket nem találta alkalmasnak arra, hogy véleményt mondjon.
- Mi, háziorvosok, a MEP-pel állunk szerződésben, ennek ellenére semmiféle írásos tájékoztatást nem kaptunk az elvonásokról, így a vizitdíj-kompenzációról sem. Ami biztos, hogy az elmúlt hónapban, mintegy 150-160 ezer forinttal kevesebb volt a praxisfinanszírozás, mint előtte. Majd meglátjuk, hogy mennyit kapunk júniusban. Az lesz a konkrétum.

Sebtapasz a háziorvosoknak

A kormány elfogadta a háziorvosi praxisok finanszírozásáról szóló rendeletet.
A szakminiszter közlése szerint a háziorvosok különböző jogcímen megnövekedett bevételei 10 milliárd forintot tesznek ki, ebből 3,5 milliárd az orvosok korábbi vizitdíj-kompenzációja. Az összeg az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre áll, és a jövő évi költségvetésben is biztosított.

A háziorvosok 50 forintot kapnak minden valós orvos-beteg talákozás során létrejött jogviszony-ellenőrzés után. A házi gyermekorvosoknak a fix díjazásuk emelkedik., mivel ők csak az első találkozás alkalmával kell ellenőrizniük, így elesnének a betegenkénti 50 forintos bevételtől. Az orvosoknál felülvizsgálták és megemelték a szakmai szorzók rendszerét is, továbbá a háziorvosi praxisok fix összegű díját átlagosan 47 százalékkal megemelték.

Emelkedik a praxisok pontszáma is 10 százalékkal, így 31 forintról 34,4 forintra nő a pontérték. Az érintettek először júniusban számíthatnak többletpénzre, de áprilisra visszamenőleg megkapják az elmaradt vizitdíjbevetéleket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában