TUDOMÁNY: Olimpiai naptárként is szolgált a több mint 2000 éves Antikitherai Szerkezet

Az “Antikytherai Szerkezet” elnevezésű 2100 éves fogaskerekes műszer nemcsak csillagászati óra volt, hanem olimpiai naptár is – állapították meg brit, görög és amerikai kutatók. Az Antikytherai Szerkezet 1901-es megtalálása óta rejtély a régészek számára.

Az egyetlen tömbbé kövült leletet 2006-ban tudósok az orvoslásban használt rétegröntgen-felvételi technikával vizsgálva meg kiderítették, hogy több mint 30 bronz fogaskerékből és tárcsából áll, bevésett ógörög betűkkel és csillagászati jelekkel. Kijelentették, hogy a szerkezet egy ókori analóg számítógép, amely a Hold és a Nap szabálytalan mozgását is jól leképezi.

Az új felfedezés – amelyről a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány, és ezt ismerteti a BBC brit közszolgálati rádió és tévé honlapja – azt teszi ehhez hozzá, hogy a szerkezet az ógörög olimpiai játékok naptárául is szolgált. A tudósok erre utaló feliratokat fedeztek fel a fogaskerekeken.

Az ókori görögöknél az olimpiai játékok nem 4 évenként voltak, hanem minden évben, de úgy, hogy 4 különböző játéksorozat váltotta egymást a 4 éves ciklus minden évében.

Az Antikytherai Szerkezetet földközi-tengeri görög szivacshalászok találták 1901-ben Antikythera szigete közelében, egy időszámításunk kezdete előtti római kereskedelmi hajó roncsában.

Ehhez fogható bonyolult fogaskerekes óraművet csak több mint ezer évvel később állítottak elő Európában.