TUDOMÁNY- Megtalálták a legöregebb petével szaporodó állat megkövült lábnyomát

Amerikai tudósok megtalálták a legrégibb petével szaporodó állat megkövült lábnyomát. A lény 570 millió évvel ezelőtt élt, vagyis 30 millió évvel korábban, mint ahogy eddig feltételezték a bonyolultabb életformák megjelenésének kezdetét.

Az állat körülbelül 1 centiméter széles tengeri százlábú lehetett. Ahogy mászott a tenger fenekén, két párhuzamos pontozott vonal maradt utána az akkor puha iszapban, amely később megkövült. Egy-egy pötty átmérője 2 milliméter.

Eddig az volt a tudományos álláspont, hogy a bonyolultabb szervezetek a földtörténeti kambrium korban jelentek meg, amely 543-490 millió évvel ezelőtt tartott. Valósággal evolúciós robbanás következett be a kambriumban, akkor alakult ki a ma ismert állattörzsek többsége (a gerincesek kivételével). A tudomány eddig azt tartotta, hogy a kambrium előtt csak mikroszkopikus lények vagy legfeljebb nagyon egyszerű többsejtű szervezetek léteztek.

Az új leletből kiderül, hogy az eddig feltételezett időpontnál már 30 millió évvel korábban is mászkáltak a Földön (egész pontosan a vízben) lábakat használó állatok.

A felfedezésről beszámoló Loren Babcock, az Ohiói Állami Egyetem geológiaprofesszora persze biztosabb bizonyítéknak tekintené, ha a lábnyom helyett magának az állatnak a kövületét is megtalálnák. Ezért folytatni fogja a keresést a Nevada környéki üledékes kőzetekben.

Elvben hasonló leletekre lehet számítani Oroszország fehér-tengeri térségében, Dél-Ausztráliában, a kanadai Újfundlandon és az afrikai Namíbiában, mondta az amerikai geológus.

Korábban hasonló megkövült életnyomokat találták Kanadában és Dél-Kínában, de mindkettő kambriumi volt, az egyik 520, a másik 540 millió éves, vagyis nem kambrium előtti, mint a legújabb nevadai lelet.