TUDOMÁNY – Visszatér a napevő sárkány Kínába – teljes napfogyatkozás pénteken, augusztus 1-én

Pénteken (augusztus 1-én) visszatér a napevő sárkány Kínába. Vagyis teljes napfogyatkozás lesz abban az országban, amelyben a legelső írásos dokumentum keletkezett napfogyatkozásról több mint 4 ezer évvel ezelőtt.

A teljes napfogyatkozás, amikor egy vonalba kerül a Föld, a Hold és a Nap, ezért a Hold árnyéka eltakarja a Napot, Szibéria északi területein kezdődik, majd Közép-Ázsiában, Mongóliában és Kína észak-nyugati felében lesz látható egy több mint 10 ezer kilométer hosszú sávban.

Európa és Kanada északi területein, valamint Ázsia nagy részében részleges lesz a napfogyatkozás.

A pénteki teljes napfogyatkozást több mint 1 milliárd ember láthatja.

A következő teljes napfogyatkozás időpontja 2009. július 22. Ez lesz az emberiség létezése óta az a napfogyatkozás, amelyet a legtöbben láthatnak, mert India középső, Banglades északi és Kína középső vidékeit fogja érinteni.

Európában (és nálunk) a legutóbbi teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én volt.

A napfogyatkozások ősidők óta foglalkoztatták az emberiséget.

Az első írásos feljegyzés több mint 4 ezer évvel ezelőtt, Kínában született napfogyatkozásról. A dokumentum vagy az időszámításunk kezdete előtti 2128-as vagy az i.e. 2134-es napfogyatkozásról szólhat. A feljegyzés szerint a napfogyatkozás Csong Kang császár uralkodása alatt történt, és az uralkodó utána parancsot adott Jin hercegnek, hogy a császári fegyveres erők élén büntesse meg Hszit és Hót. A legenda szerint Hszi és Ho a császári udvar két csillagásza volt, és lefejezték őket, amiért nem figyelmeztették előre az uralkodót a napfogyatkozásra.

A régi kínai hiedelmek szerint a napfogyatkozást a napevő sárkány okozza, ezért a sárkányt cintányérok és fedők összeütögetésével riasztották el.

A vikingek szerint a napfogyatkozásért két farkas okolható, Skoll és Hati.

A hindu mitológiában egy gonosz démon, Rahu harap ki időnként egy darabot a napból.

Teljes napfogyatkozás akkor áll elő, amikor a Hold éppen a Föld és a Nap közé kerül. A Nap átmérője ugyan 400-szor nagyobb, mint a Holdé, de a Nap éppen 400-szor van távolabb, mint a Hold. Ezért lehetséges, hogy a Hold árnyéka teljesen el tudja takarni a Napot.Sporthírek