TUDOMÁNY – Világrekorder napfogyatkozás lesz Ázsiában

A világ legnépesebb államaiban, Indiában és Kínában lesz látható szerdán az évszázad legnagyobb teljes napfogyatkozása. Valószínűleg soha egyetlen napfogyatkozásnak sem volt ennyi szemtanúja a történelemben. Fred Espenak amerikai asztrofizikus egyszerűn csak “szörnyűnek” minősítette ezt a napfogyatkozást.

A nagy izgalomnak az az oka, hogy a napfogyatkozás teljes része szokatlanul hosszú ideig, 6 perc 39 másodpercen át tart majd. Ebben az évszázadban már senki sem láthat hasonlót. A legközelebbi, amely méltó párja lesz a szerdainak, 2132-ben lesz.

A 258 kilométer széles árnyéksáv (amely azért keletkezik, mert a Hold a Nap és a Föld közé kerül) először a nyugat-indiai Gudzsarat államot fogja érinteni helyi idő szerint nem sokkal reggel fél hat előtt. Aztán az árnyék végigszáguld Indián, sötétbe borítja Varanaszi várost a Gangesz partján, Banglades, Nepál és Bhutan után éri el Kínát, és Sanghajnál hagyja el a kontinenst. A tenger után a következő szárazföldi pont, ahol teljes lesz a napfogyatkozás, Japán déli, Rjuku-szigete lesz.

Akik közvetlenül a teljes fogyatkozásában lesznek, kétszer láthatnak aznap napfelkeltét, mert még alacsonyan fog járni a nap, amikor a Hold takarásába kerül, majd lassan újra kibújik mögüle.

Azokon a területeken, ahol áthalad majd az árnyék, 2 milliárd ember él, legalább 50 százalékuk lehet szemtanúja a nem mindennapi jelenségnek.

A Cox and King utazási iroda egy Boeing 737-700-as repülőgépet indít július 22-én napfelkelte előtt Új-Delhiből, és a gép több mint 10 ezer méter magasban fogja követni az árnyékot. A nap felőli ablaknál a 21 ülést egy pillanat alatt adták el 79 ezer rúpiás áron, azaz átszámítva körülbelül 315 ezer forintért.

Indiában és Kínában a napfogyatkozásokat a hagyományos kultúrában babonás félelem övezi. Radzs Kumar Sarma bombay-i asztrológus szerint “ha a Nap, a csillagok vezére megbetegszik, akkor nagyon súlyos bajok történnek a világmindenségben”.

Az ősi Kínában azt tartották, hogy a napfogyatkozások természeti katasztrófáknak vagy uralkodók halálának az előhírnökei.

Vannak ennél sokkal hétköznapibb félelmek. Mivel irdatlan tömegek fogják szemlélni a jelenséget, nagy a kockázata annak, hogy sokan szereznek maradandó retinakárosodást, ha puszta szemmel néznek a napba.Sporthírek