TUDOMÁNY – Közzétették a brit X-aktákat az UFÓ-król

Közzétették a brit titkos aktákat, amelyeket az UFO-megfigyelésekről őriztek eddig. A dossziékban 19 esetről van szó, amelyeket 1986 és 1992 között észleltek.

Van köztük egy 1990-es levél, amelynek feladója, egy nő közli, hogy ő Földön kívüli idegen lény, akinek űrhajója a második világháború idején ért Földet. Ebben az ügyben nem kezdtek vizsgálatot.

Annál inkább nyomoztak Achille Zaghetti olasz pilótának a bejelentésével kapcsolatban, mivel arról számolt be 1991. április 21-én, hogy az Alitalia légitársasaág gépét vezetve pilótatársával együtt UFÓ-t látott. A levél szerint a légi irányítás is látott a repülőgép mögött egy ismeretlen tárgyat. Egy helyi tévétársaság riportot közölt egy 14 éves fiúval, aki ugyanazon a napon alacsonyan szálló rakétát látott. Az akkori radarképek cirkálórakétának minősítették a képet, de később bizonyítást nyert, hogy nem katonai eszköz volt a repülő tárgy.

Később, július 2-án a brit védelmi minisztérium vizsgálata azt állapította meg, hogy azon az estén nem történt semmilyen világűrrel kapcsolatos esemény.

A BBC brit közszolgálati hírportál még kettőt említ az aktákból. Az egyik eset egy amerikai katonai pilótáé, aki Kelet-Anglia fölött repülve látott UFÓ-t, és azt a parancsot kapta, hogy lője le.

A másik egy minisztériumi utasítás, amely szerint a légierő és a haditengerészet pilótának megtiltották, hogy fényképeket készítsnek a gabonakörökről. A hivatalos vonal ugyanis az volt, hogy a hadsereg nem foglalkozik megmagyarázhatatlan jelenségekkel.

Az aktákat a brit országos levéltár honlapján tették közzé.

A brit védelmi minisztérium csaknem 200 további UFO-aktát hoz nyilvánosságra a következő négy évben.