TUDOMÁNY – Új-Zélandot közelebb tolta Ausztráliához a múlt heti földrengés

A múlt heti nagy (7,8-as erőősségű) földrengés közelebb tolta Új-Zélandot Ausztráliához – jelentették be a tudósok szerdán. Az elmozdulás 30 centiméter.

A két ország között 2.400 kilométer a távolság a Tasmán-tengeren.

Ken Gledhill, az új-zélandi állami GNS Science geológiai kutatóintézet kutatója szerint valójában inkább Új-Zéland mérete nőtt meg. Az ország két nagy és néhány kisebb szigetből áll. A Déli-sziget délnyugati fele 30 centivel került közelebb Ausztráliához, de a keleti partja csupán 1 centivel.

Az elmúlt 78 évben ez volt a legnagyobb földrengés Új-Zélandon, de csak kevés kárt okozott, jóllehet sok helyen volt érezhető.

A rengés kisebb szökőárt is keltett, de csak 1 méteres volt a hullám Új-Zéland nyugati partján.

Az epicentrumnál fekvő erdős fjordokról készült légi felvételek szerint történt néhány fölcsuszamlás. A rengés keltette energia nyugat felé, a tenger irányában szabadult fel ugyanis, nem pedig a sziget belseje, vagyis a lakott települések felé.

Új-Zélandon gyakoriak a földrengések, mert az ország az Ausztrál és a Csendes-óceáni kontinentális tábla találkozásánál fekszik.

Az előző hasonló méretű földmozgás 1931. február 2-án volt, ugyancsak 7,8-as erősségű. Akkor 256 ember vesztett életét az Északi-sziget Napier városában. A legnagyobb földrengés 8,2-es erősségű volt, és 1855-ben történt az akkor még fiatal európai településen, Wellingtonban, amely utóbb az ország fővárosa lett.Sporthírek