TUDOMÁNY – Egyetemi előadások óvodásoknak Lengyelországban

Egy lengyel műszaki egyetem óvodásoknak rendez előadássorozatot. Az órákon az erre alkalmas egyetemi tanárok az autómotorról, a tévéképernyőről vagy a porszívóról fognak mesélni az apróságoknak, adta hírül a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A Varsótól északnyugatra fekvő Bydgoszcz Természettudományi és Műszaki Egyeteme azért szánta rá magát a nem szokványos megoldásra, mert gond van a mérnökutánpótlással. A megye Lengyelországban az utolsók között van a természettudományos végzettségűek számában.

A “Mérnökóvoda” című program a következő szemeszterben indul. Az óvodások szombatonként és vasárnaponként jöhetnek szüleikkel együtt az egyetemre. Az előadásokon megtudhatják, hogyan működik a mobiltelefon, a tévéképernyő, az autómotor vagy a porszívó. Kísérleteket láthatnak folyékony nitrogénnel, bemutatnak nekik olyan speciális ötvözetből készült kávéskanalat, amely a teában elolvad, bűvös tintát, amely csak akkor válik láthatóvá, ha a papírt felmelegítik.

Az egyik ötletgazda szerint sok gyereknek van veleszületett hajlama a természettudományokhoz, de ezt később az iskola elnyomja. A lengyel professzorok az ilyen kisgyerekeket akarják még időben felfedezni.

A gépészkar egyik tanára már tartott előadásokat óvodásoknak, amikor a felesége óvónőként dolgozott, Tapasztalatból tudja, hogy a kisgyerekeket nagyon érdeklik azok a mechanizmusok, amelyek a szokásos játékszerek belsejében rejlenek. Szerinte az óvodásoknak már lehet beszélni a technika, a villamosság, a hidraulika és a mechanika egyes kérdéseiről.