TUDOMÁNY – Egy óriási föld alatti szikla miatt nagy a földrengésveszély Tokióban

Tokiót azért fenyegeti földrengés, mert Honsu szigetén a Kanto-síkság alatt egy óriási sziklatömb van beékelődve a földkéreg két lemezdarabja közé – jelentették be japán tudósok. A kutatók 300 ezer mikro-földrengés adataiból rekonstruálták a tömb háromdimenziós képét.

A szikla mintegy 100 kilométer széles és 25 kilométer vastag. Mintegy 40 kilométeres mélységben fekszik. Ez a tömb akadályozza meg, hogy az itt ütköző két földkéreglemez el tudjon csúszni egymás fölött.

A kettő igazából három réteg. Ebben a térségben, Tokiótól 100 kilométerre északnyugatra a kéreg egy komplikált három rétegű geológiai szendvics. Az eurázsiai kéreglemez alá csúszva találkozik szembe a csendes-óceáni és a Fülöp-tengeri lemez, amelyek lefelé görbülnek a Föld közepe irányában. A zavart okozó tömb 2-3 millió évvel ezelőtt tört le a lefelé süllyedő csendes-óceáni táblából, és beszorult a csendes-óceáni és a Fülöp-tengeri tábla közé.

Ez a “kantói kéregdarab” az oka annak, hogy a két lemez egymás fölötti csúszása nem sok kicsi rengést vált ki, hanem időről időre egy-egy katasztrofális méretű energiafelszabadulást. Nem az összes tokiói földrengésért felel a kantói kéregdarab, de a legsúlyosabbakat vele hozzák összefüggésbe.

Tokiót és környékét 1703-ban, 1855-ben és 1923-ban sújtotta katasztrofális földrengés. Az 1923-as 105 ezer emberéletet követelt. Egy 2005-ben készült becslés szerint ha ma következne be egy hasonló erősségű rengés, az 100 milliárd dollárnyi (18 billió forintnyi) kárt okozna a városban.

A kantói kéregdarabról szóló cikk a brit Nature Geoscience című tudományos lapban jelent meg.