TUDOMÁNY – A pteroszauruszok nem is tudtak repülni?

A pteroszauruszok, a hatalmas szárnyas ősgyíkok nem is tudtak repülni – állítja egy japán kutató.

Szato Kacufumi, a Tokói Egyetem tudósa az Indiai-óceán egy szigetén nagy testű tengeri madarak repülési képességét tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

Szato ceruzaelem méretű gyorsulásmérőt rögzített 28 madárra. Ezek 5 nagy testű fajt képviseltek, köztük a vándoralbatroszt, amely 360 centiméteres szárnyfesztávolságával a világ legnagyobb madara.

A japán kutató tapasztalata szerint a szárnycsapások sebességét az izomerő behatárolja. Minél nehezebb a madár, minél hosszabb a szárnya, annál kisebb a szárnycsapások sebessége.

Szato számításai szerint 40 kilósnál nehezebb madár szélcsendben már képtelen felszállni, mert nem tud elég gyorsan csapkodni a szárnyával.

A vándoralbatrosz a maga 22 kilójával még benne van a repülőképes kategóriában. De a pteroszauruszok legnagyobbika, a 11-12 méteres méteres szárnyfesztávolságú Quetzalcoatlus northropi becslések szerint 100 kilót nyomott.

A japán kutató egy kaliforniai szimpóziumon számolt be tapasztalatairól, amelyeket ismertetett a New Scientist című brit tudományos magazin.

Szato következtetéseit hevesen támadják lelkes pteroszauruszrajongók. Ők meg vannak győződve, hogy kedvenc szörnyük képes volt dinamikus, vagyis aktív repülésre, nemcsak vitorlázásra.Sporthírek