Magyarország

2011.08.04. 17:41

Hatala: sosem voltam az Eclipse alkalmazottja

Budapest  (MTI) - Sosem voltam az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője, de még az alkalmazottja sem - mondta Hatala József országos rendőrfőkapitány csütörtökön az MTI-nek.

Budapest  (MTI) - Sosem voltam az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője, de még az alkalmazottja sem - mondta Hatala József országos rendőrfőkapitány csütörtökön az MTI-nek.

 

Hatala József azzal összefüggésben nyilatkozott így az MTI-nek, hogy a Figyelő című hetilap egy cikkében azt írta: "két ORFK-s érája között éppen az Eclipse vezérigazgató-helyetteseként talált feladatot a magánszférában".

Az országos rendőrfőkapitány az MTI-nek azt mondta: közhiteles nyilvántartásból egyértelműen kiderül, hogy nincs és nem volt köze a céghez. Hozzátette: komolyabb lépéseken is gondolkodik, amiért összefüggésbe hozták a társaság vezetésével.

Az úgynevezett Eclipse-ügy tavaly márciusban pattant ki, amikor a vámnyomozók hét embert - köztük a cég vezetőjét - őrizetbe vettek, több helyszínen házkutatást tartottak Budapesten és Pest megyében különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.

A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül hozott rendeletben mondta fel 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért tavaly januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását. A cégek emellett feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezután nyomozást rendelt el az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!