Tudomány a katedrán túl – Kutatók Éjszakája

Miskolc – Az elmúlt jópár évben már megszokhattuk: ha szeptember vége, akkor Kutatók Éjszakája. Így lesz ez idén is. 2015. szeptember 25-én ismét kitárja kapuit (és laboratóriumait) a Miskolci Egyetem a kíváncsi gyerekek és kíváncsi szüleik előtt. A késő éjszakába nyúló rendezvény központi megnyitóját 17.00 órakor tartják az egyetemi Díszaulában.

Színes ízelítő a programokból: a kíváncsi diákok és kíváncsi szüleik megismerkedhetnek egy a hallgatók fejlesztette versenyautóval, a Tesla tekerccsel, Dinoszaurusz- és egyéb csontok földradar-kutatásával, plazmasugaras és anyagtudományi berendezésekkel. A műszaki irányt az Európában is egyre népszerűbb kínai nyelvi és kulturális program, Nyelvek Európai Napja, E-marketing, és a testünk titkait feszegetők egészítik ki. A Miskolci Egyetem tudományterületeit képviselők mind itt lesznek: 2015. szeptember 25-én nyolcadik alkalommal csatlakozik az intézmény az Európa-szerte szeptember utolsó péntek estéjén kezdődő Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Idén nagy hangsúlyt kapnak a programok között az intézményben futó TÁMOP-projektek, valamint a Pannon-tenger Múzeum és a Konfuciusz Intézet különböző programjai is.

A rendezvényen a Miskolci Egyetemen művelt minden tudományterület képviselteti magát – fesztiválköntösbe bújtatva eredményeit, kutatásait. Műszaki, természet-, társadalom-, egészség- és bölcsészettudományok szakavatott művelői hallgatóik közreműködésével teremtik meg a szórakozva tanulás lehetőségét, míg a résztvevők a rácsodálkozás élményével is gazdagodhatnak. Sőt, emlékül kaphatnak még ajándékokat, nyereményeket is, amelyek a játékok, vagy például az érem- ill. ólomkatona-öntés során találnak majd gazdára. Szórakozás, tudomány, fesztiválhangulat több helyszínen a Miskolci Egyetem szervezésében. Az egyes helyszínek között ingyenes és egyedi transzferbuszok közlekednek.

Az idei év Miskolc Városának gazdasági felélénküléséről szól, amit jól példáz a Robert Bosch Magyarország miskolci vállalatainak további bővülése, és a város Déli Ipari Parkjában a TAKATA Safety Systems Hungary Kft. megnyitása. A két cég természetesen színes programokkal lesz jelen a Kutatók Éjszakáján. A Bosch Magyarország mind a kéziszerszám, mind az autóipari mozgatórendszerek üzletágával képviselteti magát, így a már-már megszokott fúrás-faragás mellett a látogatók nemcsak az intelligens autóval ismerkedhetnek meg, de az egyetem Go-Bosch, Go-Kart csapatával is. A TAKATA pedig az autóbiztonság-technika és a légzsákok tesztelésének világába kalauzolja el az érdeklődőket.

A tavalyi sikereken felbuzdulva a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete ismét színes programokkal készül az eseményre, mellyel egybekötve megünneplik kétéves fennállásukat is. Az ünnepség részeként a pekingi egyetemisták világhírű művészcsoportjának tagjai is fellépnek. A Kutatók Éjszakája hivatalos megnyitóját követően a Pekingi Idegennyelvű Egyetem lép színre, hogy ízelítőt adjon a kínai kultúrából, és akiknek sikerült ezzel felkelteni a kíváncsiságukat, azokat szívesen látja a Konfuciusz Intézet az Egyetem A/1-es épületében.

A már megszokott helyszíneken túl idén – a Kutatók Éjszakája új partnereként – színes programokkal várják a látogatókat a Pannon-tenger Múzeumban is, ahol a környék kőzettani és történeti érdekességei mellett (Kő kövön – Az őskőkori kőeszköz-készítés a nyersanyag fényében) az ifjú kutatók is bemutathatják tudományos eredményeiket. Mindemellett idén ismét hangsúlyt kapnak az egyetemen futó TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) projektek innovációs programjai is, ennek keretében az Egyetemvárosba, valamint a Pannon-tenger Múzeumba kilátogatók személyesen is találkozhatnak azokkal a fiatal tehetségekkel, akik szakterületükön kiemelkedő kutatási és publikációs eredményeket értek el az elmúlt években.

A tehetséggondozó munka tovább folytatódik az egyetemen fél tucat rangos, uniós forrásból finanszírozott célzott alapkutatási programmal, amelyek keretében a Kutatók Éjszakáján résztvevők a járműipar, a kritikus nyersanyagkutatás, a korszerű forraszanyagok fejlesztése, az ivóvízkészletek védelme, valamint a hallássérültek kommunikációját segítő eszközök területén folyó nemzetközi színvonalú fejlesztéseket is megismerhetik. A felsorolt projektek bemutatói ugyancsak a Kutatók Éjszakája programját színesítik, ahol hallgatók és PhD-hallgatók is nagy számban prezentálják elért eredményeiket, ezzel is népszerűsítve a kutatói hivatást.

A szervezők idén is különös gondot fordítanak arra, hogy szeptember 25-én a kisiskolásoktól a szépkorúakig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő látványosságokat, érdekességeket a Kutatók Éjszakája forgatagában.