Tudják hol vannak a lent rekedt amerikai bányászok

Tudják hol vannak a lent rekedt amerikai bányászok
A mentőalakulatoknak sikerült megállapítaniuk, hogy hol van az a hat amerikai bányász, akik egy alagútomlás után hétfő reggel rekedtek egy Utah állambeli szénbányában.

Egyelőre ne sikerült kapcsolatot teremteniük a szerencsétlenül járt vájárokkal, így azt sem lehet tudni, hogy életben vannak-e.

A bányászok majdnem ötszáz méter mélyen rekedtek a Salt Lake City-től kétszáz kilométerre délnyugatra található bányában helyi idő szerint hétfő reggel. A szénbányát üzemelő társaság igazgatója elmondta, hogy négy mentőcsapat, és kétszáz munkás dolgozik a lent rekedt emberek kimentésén.

A mentőcsapatok megpróbálnak áttörni egy lezárt bejáratot, ami a bánya egyik használaton kívüli részéhez vezet. Reményeik szerint így tízméteres távolságba tudnak kerülni a lent lévő munkásokhoz.

Az első jelentések szerint a bányászok egy földrengés után rekedtek a bányában: az amerikai geológia intézet a szerencsétlenség idején a Richter-skála szerinti négyes erősségű földrengést jelzett. Később azonban jelezték, hogy a mért földmozgást okozhatták a bányaomlás miatt keletkezett rengések. Biztosat csak az adatok elemzése után tudnak mondani az intézet munkatársai.