Tubes – radar: még nem érkezett fellebbezés a HM-hez

A Honvédelmi Minisztériumhoz (HM) még nem érkezett fellebbezés a Tubesre tervezett lokátor építési engedélyével kapcsolatban – mondta el a Független Hírügynökségnek az ötnapos amerikai látogatáson tartózkodó tárcavezető kedden. A törvényes út betartása legalább annyira fontos, mint a radar felépítése, ezért a HM minden lépést türelemmel végigjár – közölte Szekeres Imre.

A NATO-lokátor első fokú építési engedélyét szombaton adta ki a HM Építéshatósági Osztálya. A Civilek a Mecsekért Mozgalom a döntés után közölte: fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen, és ha a honvédelmi miniszter is jóváhagyja az építkezést, akkor a Fővárosi Bírósághoz fordulnak.

Magyarország vállalta, hogy felépít három radart, amellyel az ország légtere jobban ellenőrizhetővé válik – mondta Szekeres Imre. Ezek közül kettő már elkészült, a tubesi lenne a rendszer utolsó része. A tárcavezető közölte: a jog lehetőséget ad mindenki számára, hogy véleményt nyilvánítson, és ezt tiszteletben tartják. Amennyiben érkezik fellebbezés, akkor a szakhatóságok véleményének mérlegelése után hozza meg a döntést – tette hozzá.

A honvédelmi tárca képviseleti irodát nyitna Pécsett, hogy bárki betekinthessen az iratokba, és egy szakértői bizottságot is létrehoznak, amely végigkíséri a beruházást – mondta Szekeres Imre. A lokátor időben megépül, a NATO pedig tudomásul veszi a tagállamok jogrendjéből adódó következményeket – közölte a tárcavezető.