Tubes – radar: a HM kiadta az első fokú építési engedélyt, a civilek fellebbeznek

Kiadta a Tubesre tervezett katonai lokátorra vonatkozó első fokú építési engedélyt a Honvédelmi Minisztérium Építéshatósági Osztálya. A pécsi civilek hivatalos értesítést még nem kaptak, de az biztos, hogy megfellebbezik a határozatot.

A katonai radarról szóló építési engedélyt tizennégy szakhatóság állásfoglalása alapján adta ki a minisztérium építéshatósági osztálya. A határozatról az érintett szakhatóságok mellett több, mint száz ügyfelet tájékoztattak, köztük Pécs város önkormányzatát, a Civilek a Mecsekért Mozgalmat, az Istenkúti Közösségért Egyesületet, az Összefogás Pécsért Egyesületet, a Pécsi Zöld Kör Egyesületet, valamint a Védegyletet.

Vicze Csilla, a beruházás ellen tiltakozó Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: hivatalos értesítést még nem kaptak, abban azonban biztos, hogy a határozat kézhezvételétől számított tizenöt napon belül megtámadják azt. Ennyi idő van ugyanis a fellebbezésre, ellenkező esetben a határozat jogerőre emelkedik. Vicze Csilla hozzátette: alkotmányossági szempontból aggályosnak tartja, hogy a honvédelmi minisztérium szakhatósága által kiadott építési engedélyt a honvédelmi miniszternél lehet megfellebbezni. Amennyiben a miniszter is elutasítja őket, a Fővárosi Bíróságon támadják meg a határozatot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart. A radar megépítése ellen a pécsiek is tiltakozó akcióba és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ennek eredményeképp helyi népszavazást írtak ki az ügyben, amely érvénytelen lett, mivel a város 123 ezer szavazópolgárának alig egyharmada voksolt, az érvényességhez pedig legalább 50% – os részvétel kellett volna. Bár a szavazók 94 % – a lokátor tubesre telepítése ellen foglalt állást, a minisztérium az alacsony részvételi arány miatt úgy értékelte a szavazás eredményét, hogy a pécsiek többségének nincs kifogása a radar megépítése ellen.