Éttermet és házat is körülzárt a víz Vitnyéden

Egy éttermet és egy családi házat zárt körül a belvíz és a megáradt Kardos-ér a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. A két épületet homokzsákokkal védik. Észak-Nyugat Dunántúlon több helyen első fokú ár- és belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Már nem tudták száraz lábbal elhagyni az épületet csütörtök éjszaka a vendégek a 85-ös főút mentén fekvő étteremből és panzióból Vitnyéden. Eleinte csak jó kedvűen szemlélték, hogy a víz egyre jobban körül veszi a vendéglőt, de később már nem találták viccesnek, hogy csak feltűrt nadrágszárral, a vízen átgázolva lehetett a parkolóig eljutni – mondta el a Független Hírügynökségnek Ambrus Annamária, a vendéglátóhely tulajdonosa. A tűzoltókat is riasztották, akik homokzsákokkal rakták körbe az éttermet, valamint a mögötte lévő családi házat. A védekezésnek köszönhetően egyik épületbe sem tör be a víz.

A víz szintje olyan gyorsan emelkedett, hogy két óra alatt teljesen körbezárta a fogadót – mondta el Molnár Sándor, kapuvári tűzoltó parancsnok. A családi ház osztrák tulajdonosa jelenleg nem tartózkodik Magyarországon, így senkit nem kellett kitelepíteni. A tűzoltók pénteken délelőtt is visszatértek a helyszínre, mivel a víz szintje tovább emelkedett, de dél körül megindult az apadás. A parancsnok tájékoztatása szerint a rengeteg víz egyrészt a pár méterre folyó, megáradt Kardos-érből, másrészt a jelentősen megemelkedett talajvízből folyt össze.

Észak-Nyugat Dunántúlon több helyen is első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és vízügyi Igazgatóság (ÉDU KÖVIZIG). Árpás, Répcelak és Sárvár térségében a Répcén van érvényben a legkisebb készültségi szint. Várhatóan péntek este a Lajtán is elrendelik az I. fokú készültséget.

A megemelkedett belvíz miatt is I. fokú készültség van a Mosoni-Duna bal partja mentén az Alsó-Szigetközben, a Rábca mentén, valamint a Hanságban Kapuvár térségében – tájékoztatta a hírügynökséget Janák Emil, az ÉDU KÖVIZIG igazgatója.Sporthírek