Áttelepítéshez, fajtaváltáshoz…

Miskolc – Ötféle támogatást nyújt a magyar szőlősgazdák számára az Európai Unió a szőlő szerkezetátalakításához. A keret mintegy 2,7 milliárd forint.

A szőlőterületek szerkezetátalakításához és átállításához (fajtaváltáshoz), a szőlőültetvények áttelepítéséhez, továbbá a támrendszer létesítéséhez és korszerűsítéséhez az Európai Unió támogatást nyújt.

Ezt a területet Magyarország számára a 2006/2007-es borpiaci évre a brüsszeli Bizottság 1211 hektárban szabta meg, a rendelkezésre álló keret pedig mintegy 2,7 milliárd forint.

Kérjenek segítséget

A szőlősgazdák idén öt különböző intézkedésre igényelhetnek támogatást, a lehívható összegek azonban nagy szórást mutatnak. A legtöbb pénz a „fajtaváltás és ültetvény áttelepítése oltvánnyal” intézkedésre adható, ennek mértéke elérheti a 4,16 millió forintot hektáronként. Aki a fajtaváltást és ültetvény áttelepítést gyökérnemes szaporítóanyaggal végzi, az legfeljebb 3,6 millió forintra számíthat.

A támrendszerek létesítésére és korszerűsítésére pedig 1,36 millió forint a hektáronkénti támogatás maximuma. A kérelmeket február 26. és március 30. között postai úton kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központjához (1385 Budapest, 62. Pf.: 867).

Az MVH azt tanácsolja az érintetteknek, hogy mindenképpen keressék fel az illetékes hegybírót, aki a támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen igazolásokon és dokumentumokon túl a részletekről és feltételekről is további felvilágosítással tud szolgálni.