Átszervezések a Malévnál – megszűnik a New York-i és torontói járat

Megszünteti New York-i és torontói járatait a Malév a téli menetrend kezdetétől – derül ki a légitársaság szerdai közleményéből. A hivatalos indoklás szerint “az emelkedő olajár nyomása és az általános gazdasági recesszió miatt a Malév a jövőben kapacitásait és erőforrásait európai hálózatára koncentrálja.”

A Malév jelenleg két észak-atlanti célállomásra repül: New Yorkba és Torontóba. A kerozinár drágulása miatt ma egy Boeing 767-essel repült Budapest – New York – Budapest légiút üzemeltetési költsége utanként 7 millió forinttal (49 ezer amerikai dollárral) kerül többe, mint egy évvel korábban, ezért döntött a társaság a veszteséges járatok megszüntetése mellett. Az utolsó járat a torontói útvonalon szeptember 21-én, míg a New York-in október 25-én száll fel Budapestről.

A légitársaság utasai továbbra is utazhatnak Malév jeggyel és Malév kóddal az Egyesült Államokba a oneworld-tag American Airlines által üzemetetett járatokkal. A Malév és az amerikai légitársaság közös járatként Brüsszelt, Párizst, Frankfurtot és Zürichet köti össze New York-kal és Chicagóval.

Az érvényes repülőjeggyel rendelkező New York-i vagy torontói utasokat a Malév más légifuvarozó járataival juttatja el célállomásaikra. A foglalással rendelkező utasok számára, akik még nem fizették ki repülőjegyüket, a Malév alternatív útvonalat kínál fel egy európai átszálló ponton keresztül. Az utasoknak a légitársaság a jegy árának visszatérítését is felajánlja.

A Malév a jövőben erőforrásait európai hálózatára összpontosítja, elsősorban a növekvő kelet-európai piacra és ennek érdekében flottáját is átalakítja. Az európai járatokat egyrészt a középtávú Boeing 737 flottával, valamint az idei téli menetrendben forgalomba álló költséghatékony és környezetkímélő regionális célpontokra repülő Bombardier Q400-as repülőgépekkel fedi le a Malév, melyek a Bombardier CRJ és a 2009 decemberétől fokozatosan kivonásra kerülő Fokker 70-as gépeket váltják le. A átalakítás keretében a légitársaság két Boeing 767-es gépét is kivonja flottájából.