Trükk volt az ukrán elnöki repülőgépcsere?

Nem volt meghibásodva az a gép, ami miatt Viktor Juscsenko a vele rivalizáló kormányfőre váró repülővel utazott el Lembergbe (Lvivbe) – jelentette be pénteken az ukrán közlekedési tárca miniszterhelyettese.

Olekszandr Davidov közlekedési miniszterhelyettes pénteken bejelentette, hogy az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint semmi baja sem volt annak az elnöki gépnek, amely állítólag műszaki hibára hivatkozva fordult vissza Viktor Juscsenkóval a fedélzetén pár perces repülés után csütörtökön a kijevi Boriszpol (ukránul: Boriszpil) repülőtérre.

Mint ismeretes, a gép kényszerleszállását követően az ukrán államfő és csapata arra a repülőre szállt át, amelynek Júlia Timosenko miniszterelnököt kellett volna elszállítania Moszkvába, ahol a két ország kormányfője a gázárakról kívánt tárgyalni. Az ukrán “vaslédinek” ezt követően nem volt más választása, mint hogy kibérelt egy Cessna kisgépet, s azzal repült el az orosz fővárosba.

A hivatalos álláspont szerint az elnöki különgép mellett minden esetben készenlétben kell állnia egy tartalék repülőnek, amely probléma esetén az államfő rendelkezésére áll. Így az 1. sz. repülőgép műszaki hibája miatt Juscsenko és kísérete megalapozottan vette igénybe az egyébként Júlia Timosenko moszkvai útjához előkészített második számú gépet.

A kulisszák mögött már akkor arról beszéltek, hogy az Elnöki Titkárság ezzel akarta meghiúsítani a következő választások során az ukrán elnöki posztra legesélyesebb Timosenko és Vlagyimir Putyin találkozóját. A pletykát megerősíteni látszik, hogy az államfővel visszaforduló gép átvizsgálásakor semmilyen meghibásodásnak nem akadtak nyomára a szerelők.