Trópusi viharrá szelídült a Dolly hurrikán

Helyi idő szerint szerda éjszaka trópusi viharrá szelídült a Dolly hurrikán, amit a miami Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előzőleg kettes fokozatba sorolt. A forgószél óránként 160 kilométeres sebességű szelekkel kísérve söpört végig Texas állam déli partjainál, és 250 ezer embert hagyott ivóvíz nélkül Mexikóban.

A Dolly hurrikán helyi idő szerint éjfélkor érte el a szárazföldet a texasi South Padre-szigetnél – közölte a Nemzeti Hurrikán Központ. A vihar korbácsolta hullámok miatt a népszerű üdülőhely gyakorlatilag elmerült a vízben – jelentették a határ menti mexikói városok hatóságai.

A szárazföldet elérve azonban a Dolly veszített erejéből, és elhagyva a Mexikói-öbölt, nagyjából 11 kilométeres óránkénti sebességgel haladt tovább a szárazföld felé. Hajnali jelentések szerint a vihart kísérő szelek ereje is óránkénti 110 kilométeres sebességűre csökkent, de az NHC figyelmeztetése szerint a vihart továbbra is erős esőzés kíséri.

A vihar továbbhaladásával a hatóságok figyelme most a gátakra irányul, rövid idő alatt ugyanis mintegy 38 centiméternyi csapadék esett, és bizonytalan, hogy a gátak bírják-e a megnövekedett nyomást. A veszélyeztetett környékek lakói homokzsákokkal és bedeszkázott ablakokkal próbálnak védekezni a heves esőzések ellen, ám több ezren már elmenekültek otthonaikból.

A mexikói Matamoros városában, hatvan kilométerre a South Padre-szigettől, a vihar megrongálta egy szennyvíztisztító épületét, amelynek következtében a félmilliós város lakóinak fele ivóvíz nélkül maradt. A helyi hatóságok szerint ráadásul a környéken továbbra is áradás várható a heves esőzések következtében.

Az amerikai Hurrikán Központ eközben a korábban kiadott hurrikán-figyelmeztetést visszavonta, és a hatóságokat trópusi vihar miatti előkészületekre figyelmeztette. Az intézet korábban különösen viharos időjárást jósolt a júniustól novemberig tartó időszakra, amelyben az előrejelzések szerint kilenc hurrikán és 12 trópusi vihar is elképzelhető az Atlanti-óceán térségében. Szakértők szerint a fenyegetett térségekben élő mintegy 35 millió amerikai nincs megfelelően felkészülve a viharos időjárás okozta természeti katasztrófákra.