TÁRKI: Közép-Európában a magyarok a legelégedetlenebbek a gazdasági helyzettel

A magyarok a legelégedetlenebbek a gazdasági helyzettel a négy közép-európai országban élők közül. A magyarokkal szemben a lengyelek, a csehek és a szlovákok elégedettek, csakúgy mint egy évvel ezelőtt – derül ki a TÁRKI felméréséből.

A lengyelek harmada, a csehek és a szlovákok negyede volt egy évvel ezelőtt elégedett az országa helyzetével, és így érez ma is. A magyarországi helyzet élesen eltér a többitől: az ország gazdasági helyzetét rossznak érzékelők aránya itthon erősen nőtt, alig vannak olyanok, akik elégedettek – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködésében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.

A TÁRKI kutatása szerint a magyarok közül minden ötödik érzi az ország helyzetét “nagyon rossz”-nak, míg egy évvel ezelőtt csak minden hatodik-hetedik. A többi országban ez a vélemény alig létezik. Lengyelországban csökkent az elégedetlenek aránya és összességében a négy ország közül itt a legalacsonyabb az ország gazdasági helyzetét rossznak értékelők aránya.

Az ország jövőjének megítélésében mind a négy országban csökkent az optimisták aránya, de továbbra is a lengyelek a legoptimistábbak. A magyaroknál sokkal optimistább szlovákok közelítenek hozzánk, és a csehek között az optimizmus ugyanolyan ritka, mint hazánkban.

A felmérésből az is látszik, hogy sokkal nagyobb az eltérés a helyzet változatlanságát, illetve romlását várók arányának alakulásában. Míg a lengyeleknél ebben alig van változás, addig a magyaroknál kisebb, a cseheknél, és különösen a szlovákoknál nagymértékben nő a gazdasági helyzet romlásától félők aránya a változatlanságban reménykedőkkel szemben.