Tripoliban is terjedt az erőszak

Intenzív fegyverropogás hallatszott vasárnap éjjel és hétfő reggel Tripoli több részéről, jelezve, hogy a zavargások már Tripolira is átterjedtek – jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.

A lövések főként azután erősödtek fel, hogy hajnalban televíziós beszédet mondott Szaif al-Iszlam Kadhafi, az országot irányító Moammer Kadhafi fia, arra figyelmeztetve az embereket, hogy az ország polgárháború szélére sodródott és a tüntetők vérfürdőt kockáztatnak. Közben a nyugati kormányzatok sorra adnak ki utazási figyelmeztetéseket Líbiára. Az Egyesült Államok és számos európai ország – közte Magyarország – arra kérte állampolgárait, hogy a biztonsági helyzet javulásáig halasszák el líbiai utazásaikat.

A szemtanúk beszámolói szerint a biztonsági erők késő este kezdődött akciója során könnygázzal árasztották el a város munkásnegyedének számító Gurgi kerületet, hogy feloszlassák a kormányellenes megmozdulásokat, míg a belvároshoz közel eső Mizran kerületből órákon át hallatszottak a lövések. “Mindehonnan fegyverropogást hallunk, ami a városközpont felé közelít” – mondta vasárnap éjjel az egyik tripoli lakos az AFP-nek.

Az erőszak folytatódását ígérte hajnali televíziós beszédében a 42 éve uralmon lévő Moammer Kadhafi fia, aki “külföldi összeesküvésnek” nevezte a rezsim elleni megmozdulásokat. Mint mondta, a tüntetéseket Afrikában és Ázsiában élő száműzött líbiaiak szítják, a külföldi médiát pedig azzal vádolta meg, hogy beszámolóikban eltúlozzák a tiltakozásokon áldozatul esettek számát. Szaif al-Iszlam Kadhafi szerint ugyanis 84 ember vesztette életét a tüntetések múlt keddi kezdete óta, szemben a Human Rights Watch emberi jogi szervezet által közölt legkevesebb 233 áldozattal.

A 2009-ben az ország “általános koordinátorává” kinevezett ifjabb Kadhafi ugyanakkor arról is beszélt, hogy új alkotmány és új, liberális törvények bevezetése várható az országban, ám ezek részleteire és érvénybe lépésük tervezett idejére nem tért ki. Arra figyelmeztette azonban a tüntetőket, hogy nem fognak olyan sikereket elérni, mint egyiptomi és tunéziai társaik. Mint mondta, a tüntetők elleni harcot apja fogja vezetni, és ha a tiltakozások folytatódnak, akkor “a demokráciát el lehet felejteni”.

Kadhafi beszámolója szerint a hadsereg az apját támogatja, míg Baghdadi Mahmudi miniszterelnök is egyértelműen kiállt a hétvégén a Líbiát 1969 óta vezető Kadhafi mellett. Az országnak az Arab Ligába küldött követe azonban vasárnap kijelentette, hogy “csatlakozik a forradalomhoz”. “Benyújtottam a lemondásomat, hogy így tiltakozzak az elnyomás és a demonstrálókkal szembeni erőszak ellen” – fogalmazott Abdel Moneim al-Honi nagykövet. A 22 tagú Arab Ligában egyébként jelenleg éppen Líbia tölti be a soros elnöki tisztséget.

A tüntetőkkel szembeni erőszak ellen emelte fel a szavát vasárnap több európai politikus is, miután Brüsszelben uniós külügyminiszteri értekezletet tartottak. A megbeszélés után Catherine Ashton uniós külügyi főképviselő arra sürgette a líbiai vezetést, hogy haladéktalanul kezdjen párbeszédet a tüntetőkkel, és hagyjon fel az erőszakkal. Az európai kritika azonban felbosszantotta a tripoli vezetést: a magyar uniós elnökség beszámolója szerint ugyanis Líbia azzal fenyegetett, hogy ha folytatódnak a bírálatok, akkor felfüggeszti az együttműködést az illegális bevándorlás elleni harcban. Ez elsősorban Olaszországot érintené, ahová már így is valóságos menekültáradat érkezett a tunéziai és egyiptomi forradalmak után.

Líbiával kapcsolatban eközben sorra adnak ki utazási figyelmeztetéseket a nyugati kormányzatok. Az Egyesült Államok és számos európai ország – közte Magyarország – arra kérte állampolgárait, hogy a biztonsági helyzet javulásáig halasszák el líbiai utazásaikat.

– Független Hírügynökség –