Tripla életfogytiglan az egykori Ku Klux Klánosnak

Háromszoros életfogytiglant kapott a Ku Klux Klán szervezet egyik korábbi tagja egy 43 évvel ezelőtti kettős gyilkosság miatt Mississippi államban, egy jacksoni bíróságon, pénteken. A most 72 éves férfi James Seale és társai 1964-ben a város közelében elraboltak, majd megöltek két 19 éves fekete polgárjogi harcost. A megkötözött fiatalok holttestét beledobták a Mississippi folyóba, a tetemeket hónapokkal később, több száz kilométerrel messzebb találták meg a rendőrök, amikor éppen három másik eltűnt aktivista után nyomoztak.

Az egykor fizikai munkásként és rendőrtisztként dolgozó James Seale a bíróság előtt tagadta az ellene felhozott vádakat. A férfit 1964-ben a gyilkosságok után tartóztatták le először, de bizonyíték hiányában szabadon engedték. Seale-t januárban vették újra őrizetbe, miután az egyik meggyilkolt polgárjogi harcos testvére nem tudott belenyugodni az ügybe, és éveken át bizonyítékokat gyűjtött ellene.

A tárgyaláson Seale nem tett vallomást, a bíróság egy másik, a támadásban közvetve részt vevő klán tag részletes beszámolója alapján hozta meg ítéletét. A férfi elmondta, hogy a klán tagok betuszkolták a két fekete fiút Seale kocsijának csomagtartójába, majd egy farmra vitték őket. A tanú szerint Seale később azt mondta neki, hogy a két fiúra különböző nehezékeket kötöttek, majd belelökték őket a folyóba. A koronatanút az ügy feltárásáért cserében felmentették.