Triennále: Az operától a Bibliáig

Miskolc – Új névvel, de célkitűzéseiben változatlan formában nyitja meg kapuit június 7-én a nagy hagyományoknak örvendő grafikai seregszemle, a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále.

Új névvel, de célkitűzéseiben változatlan formában nyitja meg kapuit június 7-én a nagy hagyományoknak örvendő grafikai seregszemle, a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále. Arról, hogy lett a biennáleból trieenále, sajtótájékoztató keretében beszélt dr. Dobrik István, a kiállítás főszervezője, a Miskolci Galéria nyugalmazott igazgatója.
Mint fogalmazott, Miskolc, Eger és Salgótarján a szakma és az alkotók kérésére összehangolta biennáleit, így minden évben más-más város vállalja a szervezést. Miskolcon a legutóbbi két éve volt, de a következő már csak három év múlva lesz.

Felülmúlta

A szakmai szervezetek attól féltek, hogy a napjainkra jellemző nehéz anyagi és kiszolgáltatott helyzetben nem jelentkezik majd elég alkotó a seregszemlére, hangzott el. A balsejtelem azonban nem igazolódott be, sőt az előző évek érdeklődését is felülmúlta a pályázó művészek és művek száma. Az általános kiállításra 322 művésztől 969 munka érkezett.
– Az idei triennále csemege lesz – jelentette ki dr. Dobrik István, majd szólt a kiegészítő kiállításokról, melyek összesen öt helyszínen várják az érdeklődőket augusztus 31-éig.

A díjzsűri június 3-án dönt a díjak odaítéléséről.

Kiállítások és helyszínek

Miskolci Galéria
A triennále törzsanyaga
„Pszicho-kép” tematikus pályázat Ferenczi Sándor emlékére
A „Bartók+Szlávok 2008” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál pályázati anyaga
Madácsy István, a XXIII. Miskolci Grafikai Biennále nagydíjasának kamara-kiállítása

MissionArt Galéria
A grafikusképzés műhelyei II -A Nagyváradi Partium Egyetem

Petró – ház

100/10 év – Válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika tanszékének archívumából

Feledy-ház
„A grafika funkcióváltozásai” V. – Petneki Áron: A Biblia világa
Képcsarnok Kft. Szőnyi István terem
A grafika második hőskora – A ’60-as ’70-es évek magyar alkotásainak értékesítése