Trichet szerint a piacoknak össze kell szedniük magukat

A Wall Street és az európai tőzsdék szerdai újabb zuhanásai után Jean-Claude Trichet arra figyelmeztette a pénzpiacokat, hogy “szedjék össze magukat”. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a France 3 televízióban nyilatkozva kijelentette: “a túlzott pesszimizmus meggondolatlanság lenne”. Mint fogalmazott, felhívása mindenkinek szól, akit érint a jelenlegi piaci zűrzavar.

Az EKB egy nappal korábban több más vezető központi bankkal – így az amerikai Feddel és a brit jegybankkal – együtt globális kamatcsökkentésről döntött. Az alapkamatot valamennyi országban 50-50 bázisponttal csökkentették. Az erről szóló határozatokat egyszerre, közép-európai idő szerint szerda délután 1 órakor hozták nyilvánosságra. A pénzintézetek azzal indokolták a lépést, hogy a globális hitelválság miatt a gazdasági növekedési kilátások romlottak.

A kamatcsökkentés azonban nem állította meg a keddi zuhanásokat a fejlett gazdaságú országok tőzsdéin. Az amerikai Wall Streeten két százalékot, míg Londonban és Frankfurtban több mint öt százalékot esett a tőzsdeindex. A legnagyobb veszteséget mégis Párizsban könyvelhették el – a francia fővárosban ugyanis több mint hat százalékos csökkenéssel zárta a napot a tőzsde.