Traian Basescuval vitázik ma Orbán Viktor a Székelyföldön

Traian Basescuval találkozik szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A román államfő Székelyföldön zajló szabadegyetemi látogatása meglepetésszerű, a magyar-magyar párbeszédnek húsz éve helyet adó találkozóra először látogat el a legfőbb román közjogi méltóság.

A rendezvény előrejelzett programja szerint Basescu délelőtt érkezik Tusnádfürdőre, amikor közös előadást tart Orbán Viktorral a szabadegyetem zárónapján, melyen a Fidesz politikusa eddig rendszeresen a hazai politikai életről tartott számvetést és üzent a politikai élet fontosabb szereplőinek.

A Traian Basescuval való találkozóról Orbán Viktor a Háromszék nevű – a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön megjelenő – napilap szombati számában úgy nyilatkozik: “politikailag is egy európai családhoz tartozunk, s ezen nem változtat az a tény sem, hogy létezik számos konfliktusos ügy a román-magyar kapcsolatokban, amelyeket, egyenes emberek lévén, egyikünk sem szokott véka alá rejteni.” Nyilatkozata szerint egy mindkettőjüknek fontos téma is napirenden van, mely mindkét országnak nemzeti érdeke: az Ukrajnában élő nemzeti közösségek sorsa.

“Az, ami ma Ukrajnában történik a románokkal és a magyarokkal, de minden kisebbséggel, az elfogadhatatlan. Itt az ideje, hogy az azokban az országokban élő közösségek dolgában, ahol ők is, mi is jelen vagyunk, és mind a ketten kisebbségben vagyunk, egyeztessük az óráinkat” – mondta a Fidesz elnöke. Hozzátette: “Ukrajnában az a veszély fenyeget, hogy megszűnnek iskoláink, elfogynak a diákjaink, eltűnnek közösségeink. Ennek sem a románok, sem mi, magyarok nem örülünk, és nem is nyugodhatunk bele.

A több napos Olt-parti rendezvény egyik legfőbb témája idén a székelyföldi autonómia volt, mellyel kapcsolatosan Basescu korábban már többször kifejtette: csak olyan önállóság képzelhető el a magyarlakta vidéken, mint az ország bármely más régiójában.

Az 1989-es rendszerváltást követő román államfők sorából Traian Basescu az, aki 2004-ben kezdődött elnöksége utóbbi két évében rendszeresen ellátogatott a Székelyföldre. Elemzők szerint a többségében magyarok lakta területre való kirándulásai nem a helyi lakosság iránti – nyilatkozatok szintjén kinyilvánított – szimpátia jele, hanem csak politikai célokat szolgál és mindössze a romániai magyar parlamenti érdeképviseletet megosztásának szándéka vezérli. Romániában egyébként ősszel elnökválasztások lesznek, Basescu még nem jelentette be indulását ám bukaresti politikusok biztosra veszik: ő lesz egykori szervezete, a kormánykoalíciós demokrata-liberális párt elnökjelöltje.Sporthírek