Friss hírek

2009.11.13. 11:09

A kémfelszerelések rendelésének veszélyeire figyelmeztetnek a vámosok

<p>Akár börtönbüntetést is vonhat maga után, hogyha valaki kémfelszereléseket, például kamerás golyóstollat rendel az interneten - erre figyelmeztetnek a vámosok. Sokszor csak tréfából rendelik meg ezeket az eszközöket, pedig azok arra is alkalmasak, hogy másokat emberi méltóságukban sértsenek.</p>

A vámosok az elmúlt hetekben több mint tízszer foglaltak le - általában a Távol-Keletrõl érkezõ - postai küldeményeket, amelyekben rejtett kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközök, például golyóstollak, karórák vagy épp napszemüvegek voltak. Az ilyen "kémfelszereléseket" gyakran csak ártalmatlan tréfából rendelik meg az interneten keresztül, pedig azok közül több is engedélyhez kötött. Hogyha a vámosok kiszûrik, szakértõ vizsgálja meg, hogy az adott holmi titkosszolgálati eszköznek vagy titkos vizuális eszköznek minõsül-e, mert ezek engedély nélküli megszerzése büntetõeljárást vonhat maga után. Ebben az esetben pedig a vámosoknak eljárást kell indítani a küldemény címzettje és szállítója ellen. Ezek a kis szerkezetek ugyanis alkalmasak arra, hogy másokat emberi méltóságukban megsértsenek.

A haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettõs felhasználású termékkel való visszaélés akár 8 évvel is büntethetõ, üzletszerûen vagy bûnszövetségben elkövetve pedig 5-tõl 10 évig terjedõ szabadságvesztést is vonhat maga után - figyelmeztet a VPOP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!