Friss hírek

2009.07.12. 08:29

Kiszabadult a harmadik túsz is a Fülöp-szigeteken

<p>Féléves fogság után kiszabadult a szélsőséges muszlim gerillák fogságából a Fülöp-szigeteken az utolsó Vöröskereszt-alkalmazott is, Eugenio Vagni. Az olasz férfit vasárnap engedte szabadon az Abu Szajjaf.</p>

"Boldog vagyok. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondtani, aki ezt lehetővé tette. Azt hittem, hogy ez soha nem fog megtörténni" - mondta az újságíróknak szabadulása után Eugenio Vagni, aki már beszélt a családjával is. "Felhívtam a feleségemet, és azt mondtam neki, hogy szeretem" - tette hozzá. A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) szóvivője szerint az olasz férfi jelenleg egy fülöp-szigeteki kórházban van orvosi vizsgálaton, de úgy tűnik, jól van. Korábban olyan hírek jelentek meg róla, hogy a sérve miatt azonnali műtétre szorul.

Az ICRC 62 éves olasz munkatársát vasárnapra virradó éjjel váratlanul engedték szabadon az Abu Szajjaf iszlamista szervezet gerillái, hathónapos fogság után. A férfit két másik kollégájával együtt rabolták el az ázsiai szigetország déli részén még januárban. Áprilisban a fülöp-szigeteki alkalmazott, Mary Jean Lacaba visszanyerte szabadságát, majd néhány napra rá a svájci Andreas Nottert engedték el máig tisztázatlan körülmények között. Azt senki sem árulta el, adtak-e értük váltságdíjat - az ICRC hivatalos politikája szerint sosem szoktak fizetni emberrablóknak.

A helyi ABS-CBN televízió szerint Vagni esetében felmerül a fogolycsere lehetősége is. Egyelőre azonban hivatalos forrás nem erősítette meg, hogy az olasz férfit az Abu Szajjaf vezetője, Albader Parad két feleségére cserélték ki, akiket kedden vettek őrizetbe a hatóságok, több, emberrablással gyanúsított emberrel együtt.

Az olasz külügyminiszter, Franco Frattini szerint mindenesetre nem katonai akció eredménye Vagni kiszabadulása, mert azzal a túsz életét kockáztatták volna, ugyanakkor köszönetet mondott a fülöp-szigeteki hatóságoknak. A foglyok elengedéséért szót emelő XVI. Benedek pápa szóvivője szintén üdvözölte a hírt, megkönnyebbülésnek nevezve az utolsó vöröskeresztes elengedését is.

A Fülöp-szigetek déli részén élő muszlimok függetleségéért küzdő Abu Szajjaf márciusban még a túszok lefejezésével fenyegetőzött arra az esetre, ha nem vonják hátrébb állásaiktól a kormányerőket. Manila végül engedett, és öt települést hátrahagyott a gerilláknak.

Az Abu Szajjafot - amelynek egyik legfőbb bevételi forrása az emberrablás - gyakran vádolják azzal, hogy kapcsolatban áll a nemzetközi al-Kaidával, és a Bali szigeten 2002-ben történt terrortámadásért is felelős, indonéz Dzsema Iszlamija csoporttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!