Útra kel idén a Debreceni Virágkarnevál

Minden eddiginél korábban kezdődnek az idei, negyvenedik Debreceni Virágkarneválhoz kapcsolódó rendezvények. A jubileum alkalmából pénteken virágórát avatnak, és rendhagyó módon két városba, Budapestre és Balatonfüredre is ellátogat két virágkocsi, még júliusban – mondta szerdai tájékoztatóján Halász János alpolgármester. Debrecenben augusztus 14-én kezdődnek a rendezvények: csaknem egy héten át zenés, táncos programokkal várják az érdeklődőket. A Virágkarnevál a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án lesz, ilyenkor 200 ezren is ellátogatnak a városba.

Pénteken avatják fel Debrecenben azt a virágórát, amely azt mutatja, hány nap van még hátra az augusztus 20-i Virágkarneválig. A napóra Kölcsey Ferenc egykori háza helyén áll majd a Baltazár Dezső téren. Tengelye hasáb alakú, faragott mészkőlap. A mutató egy hosszú fémrúd, végét pedig a város jelképe, a főnixmadár szárnyát formázó motívum díszíti.

Idén két másik városba is ellátogat a Virágkarnevál. Elsőként, június 11-én Budapesten, a Szent István téren lehet majd megnézni a Szent Koronát és a Lúdas Matyit ábrázoló virágkocsit. Egész napos kulturális programokkal és kézműves vásárral várják az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtt – mondta Puskás András, Budapest V. kerületének alpolgármestere. Július 25-én és 26-án pedig Balatonfüreden, az Anna-bálhoz kapcsolódó rendezvényeken lehet majd megnézni a két kompozíciót.

A negyvenedik Debreceni Virágkarnevál augusztus 20-án lesz, de már 14-én elkezdődnek a programok a cívis városban. Szűk egy héten át minden nap koncertekkel, táncos és egyéb kulturális programokkal készülnek a szervezők. Az eddigi jelentkezések alapján tizenhat kocsi mutatkozik majd be a karneválon. Ezek nagy része meglepetés kompozíció, de a város címere, a Szent Korona és a Lúdas Matyi történetét bemutató kocsi elkészítése már hagyománynak számít – mondta Halász János. Tíz magyar és tíz művészeti csoport kíséri majd őket. Ilyenkor körülbelül 200 ezren érkeznek a városba – tette hozzá Debrecen alpolgármestere.

Debrecen 80 millió forintot költ az idei Virágkarneválra.