Ötpárti vita a több-biztosítós modellről

Az SZDSZ nyíltan kiáll a több-biztosítós modell bevezetése mellett az egészségügyben, a Fidesz és a KDNP ellenben teljesen elzárkózik a biztosítói piac megnyitásától, az MSZP és az MDF pedig egyelőre nem foglalt egyértelműen állást. Ez derült ki szombaton az MDF által szervezett ötpárti budapesti konferencián, amelynek témája az egészségbiztosítás átalakítása.

Mihályi Péter (SZDSZ) szerint illúzió azt hinni, hogy van alternatívája a biztosítói piac megnyitásának. A szabaddemokrata szakértő szerint a több-biztosító mindenképpen csökkentené a nyomást az államon, csökkentené az ellátási minőségi különbségeket, és hosszú távon növelné a közteherviselés igazságosságát. Azt ugyanakkor Mihályi Péter is elismerte, hogy az új rendszerrel nem javulna a társadalom egészségügyi állapota, és nem lenne több pénz az egészségügyben.
A szakértő szerint a kormánynak minél hamarabb hivatalosan állást kell foglalnia a kérdésben, mert csak ezután kezdődhet el a sok időt igénybe vevő szakmai részletek kidolgozása.

Horváth Zsolt (Fidesz) ezzel szemben hangsúlyozta: a mai rendszer képes megfelelően ellátni feladatát, és a Fidesz szerint mindenképpen meg kell őrízni a kötelező társadalombiztosítást.
Zentai László (KDNP) hozzátette: pártja semmiképpen nem ért egyet a biztosítási rendszer megnyitásával, mivel ennek nincsenek meg a gazdasági alapjai.

Kökény Mihály (MSZP) leszögezte: egyelőre az biztos, hogy a jelenlegi renszert meg kell változtatni. Viszont ennek nagyon sok módja van, melyek közül a kormánynak néhány hónapon belül választania kell – tette hozzá.

Pusztai Erzsébet (MDF) szintén azt emelte ki, hogy a biztosítási területen több megoldás létezik, és az MDF el tudja képzelni, hogy egyes területeken több szereplős legyen a piac.Sporthírek