Ötpárti megállapodás a folytatásról

Érdemi lépésekről nem, de a tárgyalások folytatásáról megegyeztek a parlamenti pártok képviselői az SZDSZ által kezdeményezett, az állam szerepéről szóló ötpárti vitasorozat csütörtöki, utolsó találkozóján. Az egyeztetés után a pártok eltérően vélekedtek az állam szerepéről és a közszolgáltatásokról, abban viszont egyetértettek, hogy folytatni kell az egyeztetéseket, méghozzá már a konkrétumokról.

A liberálisok a kisebb állam és a rászorultság elvének hatékonyabb érvényesítését hangsúlyozták a találkozón. Továbbra is kitartanak amellett, hogy bizonyos területeken, így például az egészségügyben és a közlekedésben kisebb szerepet kell vállania az államnak, megtartva annak szabályozó és ellenőrző funkcióját.

A Fidesz a befizetett közterhek és közszolgáltatások minőségének összehangolását hangsúlyozta, a “méltányos állam” megteremtése érdekében, szerintük ugyanis most túl sokat fizetünk túl kevés szolgáltatásért.

A szocialisták a regionalizmus erősítését, illetve egy egységes, uniós adópolitika kidolgozását szeretnék elérni, szerintük ugyanis nem vezet eredményre az új tagállamok között kialakult adócsökkentési verseny, amelynek célja a külföldi tőke becsábítása.

Az MDF az állam és feladatainak teljes újraértelmezését szorgalmazta, mert véleményük szerint meg kell vizsgálni, mennyire kell beavatkoznia a államnak az emberek magánéletébe. Kritizálta ugyanakkor az ellenzéki párt a kötelező kamarai tagság megszünetetését, a kamarák ugyanis így nem tudnak közfeladatokat átvállalni.