Ötpárti egyeztetést kezdeményez Gusztos Péter a képviselői összeférhetetlenségről

Mivel az alktományügyi bizottság hétfői ülésén nem támogatta törvényjavaslatának parlamenti tárgysorozatba vételét, ötpárti egyeztetést kezdeményez az szdsz-es Gusztos Péter a képviselői összeférhetetlenségről. A liberális politikus eredetileg azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a honatyáknak azt, hogy parlamenti munkájuk mellett, néhány kivételtől eltekintve, más kereső foglalkozásuk is legyen.

Ahhoz, hogy a parlament napirendre vegye a kérdés tárgyalását, az alkotmányügyi bizottság támogatására lett volna szükség, a liberális Fodor Gáboron kívül azonban senki nem támogatta a kérdést.
Gusztos Péter a bizottsági döntés után, még hétfőn levélben kereste meg a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy ha nem is az Országgyűlésben, de ötpárti egyztetéseken tárgyaljanak a képviselői összeférhetetlenség kérdéséről.

Gusztos Péter szerint az, hogy nem kerül vitára a kérdés azért sajnálatos, mert így elszalasztja a parlament azt a lehetőséget, hogy lépést tegyen a parlamenti munka tekintélyének visszaállítására. A liberális politikus szerint a fideszes Répássy Róbert, az mszp-s Avarkeszi Dezső és a kereszténydemokrata Salamon László is azt mondta a bizottsági vitán, hogy képviselőként támogatni tudná azt a javaslatot, amely kizárná, hogy valaki egyszerre legyen országgyűlési képviselő és önkormányzati képviselő vagy polgármester, de frakciójukban kisebbségben vannak véleményükkel.

Gusztos törvénymódosító javaslata három ponton szigorította volna a képviselők jogállásáról szóló törvényt. A honatyák országgyűlési képviselőségük mellett nem folytathattak volna semmilyen kereső tevékenységet, kivéve néhány úgynevezett szellemi jogdíjas tevékenységet, ilyen például a tudományos, a művészeti vagy az oktatói munka. A szabályozás az elképzelés szerint a következő országgyűlési ciklusban tovább szigorodott volna. Akkor a honatyák már polgármesterek és önkormányzati képviselők sem lehettek volna. Gusztos Péter javaslata szerint a képviselők a jövőben olyan vállalatok irányításában sem vehettek volna részt, amelyben akár egy százalékos önkormányzati vagy állami tulajdon van.Sporthírek