Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz a népszavazás költségeinek csökkentésére

Ötpárti konzultációt kezdeményez a Fidesz a népszavazás költségeinek csökkentése érdekében – jelentette be szerdán Varga Mihály alelnök, a párt kedd esti elnökségi ülésének döntését ismertetve. A Fidesz továbbra is úgy gondolja, hogy akár egymilliárd forintot is lehetne spórolni egy-egy országos választás, vagy népszavazás alkalmával – közölte Nyitrai Zsolt a párt országgyűlési képviselője.

A kormány fél a népszavazástól, mert tudja, hogy 2006-ban nem azokra a döntésekre kaptak felhatalmazást az emberektől, amelyeket meghoztak – mondta Varga Mihály, utalva a többi között a tandíjra, a vizitdíjra, vagy a kórházi napidíjra. A párt alelnöke közölte: a Fidesz szerint lesz népszavazás. A párt megvárja a lehetőséget, hogy egyszerre tudják elkezdeni az aláírásgyűjtést mind a hat népszavazási kérdésben. Varga Mihály bejelentette: a Fidesz kedd esti elnökségi ülésén úgy döntött, hogy ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentése érdekében.

Egymilliárd forintot lehetne spórolni egy-egy országos választás, vagy népszavazás alkalmával – mondta el Nyitrai Zsolt, a párt országgyűlési képviselője. A Fidesz már kidolgozott ezzel kapcsolatban egy javaslat-csomagot, amelyet a múlt héten nyilvánosságra hozott, de a kormánypártok eddig nem reagáltak érdemben. Nyitrai Zsolt közölte: azért szeretnének ötpárti egyeztetést, hogy a költségcsökkentő javaslatok már augusztus végén vagy szeptember elején a parlamenti bizottságok, majd az Országgyűlés elé kerülhessenek, és a népszavazáson már az új szabályozás lehetne életben.

A politikus elmondta: a 2006-os parlamenti választások több mint hatmilliárd forintba kerültek. Leginkább a választási logisztika, a nyomdaköltségek és az informatika drágítja meg a voksolásokat. Ezért a Fidesz országgyűlési eseti bizottság felállítását kezdeményezi ezeknek a beszerzéseknek az előkészítésére és ellenőrzésére. Jelentős költségeket lehetne megspórolni, ha a szavazólapokat nem kellene borítékba rakni, csak félbehajtani. A Fidesz szerint a titkosság így is biztosítható lenne – ismertette Nyitrai Zsolt. Az ellenzéki párt megvonná a tiszteletdíjat is az Országos Választási Bizottság (OVB) választott tagjaitól és csak költségtérítést adna nekik.

A Fidesz a kórházprivatizációról, a patikaliberalizációról, a termőföldről, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról kezdeményez népszavazást.