Ötpárti egyeztetés Sólyom Lászlónál -csak az MDF nem támogatja a költségvetési hivatal létrehozását

Az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP is támogatja egy független költségvetési hivatal vagy tanács létrehozását, az MDF szerint viszont nem újabb hivatalra van szükség, hanem az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogosítványainak megerősítésére. Az öt parlamenti párt képviselői kedden egyeztettek Sólyom László államfővel a költségvetés egyensúlyának megőrzéséről a Sándor Palotába. A részletek tisztázása szakértői egyeztetéseken folytatódik.

A költségvetést felügyelő független hivatal felállítása mellett számos másik javaslat is elhangzott az államfő által kezdeményezett találkozón. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a találkozó után egy olyan jogszabály megalkotásáról beszélt, ami magyar államadósságot határolná be, és a deficitet is szigorú korlátok közé szorítaná. A szocialisták szeretnék garantálni az úgynevezett elsődleges egyenleget is, ami az adósságszolgálat kivonásával számított pozitív költségvetési eredményt jelenti.

A Fidesz két javaslatcsomaggal érkezett az államfőhöz – mondta Navracsics Tibor egy későbbi sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az új örvények megalkotása előtt át kell tekinteni az elmúlt öt év folyamatait is, és meg kell állapítani az utóbbi évek költségvetési politikája kapcsán a felelősséget, de ezt nem tekintik a megállapodás előfeltételének -mondta a frakcióvezető. A Fidesz javaslatai között szerepel továbbá a kiadásai plafon megállapítása, ami maximalizálná a költségvetési kiadásait, tisztáznák az Állami Számvevőszék jogköreit, és ismét felvetették a miniszterek felelősségvállalását is a költségvetés betartásában -mondta Varga Mihály,a párt alelnöke.

Az SZDSZ javaslatot tett arra is, hogy költségvetési hivatalnak legyen joga kampányidőszakában beárazni a pártok ígéreteit is -mondta a találkozó után Gusztos Péter, frakcióvezető-helyettes. A liberálisok egyébként támogatják az elsődleges hiányra, a hároméves tervezésre, illetve a független költségvetési hivatalra vonatkozó elképzeléseket is, illetve megvitatásra javasolta Gusztos Péter azt is, hogy iktassanak be az alkotmányba egy közpénzügyi fejezetet is.

A KDNP is támogatja a költségvetési hivatal felállítását, de szerintük ennek úgy van értelme, ha annak vétójoga lesz -mondta Semjén Zsolt, a párt frakcióvezetője. A KDNP szerint, ha elfogadják majd a három éves költségvetést, akkor rögzíteni kell majd, hogy csaqk 2/3-os parlamenti többséggel lehessen attól eltérni.

Az MDF viszont nem ért egyet a költségvetési hivatal felállításával, Herényi Károly frakcióvezető szerint nem lesz rá garancia, hogy betartják majd észrevételeit. Az MDF szerint az ÁSZ jogköreit kell megerősíteni, és ha már új hivatal akarnak létrehozni, akkor az csak a pártja által javasolt Tiszta Kezek Hivatala lehet.