Ötpárti egyeztetés az adóreformról és a takarékosabb államról

Ötpárti találkozót kezdeményezett szerda reggelre az MDF és az SZDSZ frakcióvezetője. Herényi Károly és Kóka János meghívták a többi parlamenti párt frakcióvezetőit, vezető gazdaságpolitikusait és szakértőit is, hogy a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról egyeztessenek. Lapinformációk szerint kedden a Fidesz, az MSZP és a KDNP is jelezte, hogy képviseltetik magukat a találkozón.

A két ellenzéki frakcióvezető szerint a szombati Nemzeti Csúcs nem nyugtatta meg a magyar piacot, ezért további érdemi lépésekre van szükség. Az MDF és az SZDSZ egyetért abban, hogy 2009. január 1-től határozott kiadáscsökkentő programra van szükség a hazai bankbetétek, nyugdíjak és befektetések értékeinek megőrzése érdekében.

Ezzel párhuzamosan a két párt szerint fontos az adórendszer átalakítása, a gazdasági további fehérítése és a bürokrácia csökkentése. Ezenkívül döntést sürgetnek egy Stabilizációs és Adóreform Alap létrehozásának ügyében – ez garanciát jelentene a versenyképesség növelését szolgáló tehercsökkentési programhoz. Végül, a két párt megállapodást sürget az állami kiadásokat szabályozó “költségvetési plafontörvény” részleteiről és az adóreform menetrendjéről is.