Ötpárti egyeztetés – január elsejétől beolvadhat a Határőség a rendőrségbe

2008. január elsejére megvalósítható a Határőrség és a rendőrség összevonása, de ehhez feszes munkára van szükség – ez derült ki azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet a témában tartottak kedden az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. A Fidesz feltételekkel támogatja a Határőrség beolvasztását a rendőrségbe, az MSZP szerint az integráció törvényi alapjait még a tavaszi ülésszakban meg kell teremteni.

A Fidesz feltételei között szerepel egyebek mellett az, hogy minden határőrt és rendőrt át kell vennie az összevonással létrejövő új szervezetnek, és annak adósságok nélkül kell megkezdenie működését. Emellett meg kell határozni azt a legkisebb településnagyságot, ahol szükség lenne legalább egy szolgálatban lévő rendőrre. Az ellenzék javasolja azt is, hogy vizsgálják felül a Budapesti Rendőr-főkapitányság létszámát: több ezer rendőr hiányzik ugyanis az állományából, miközben a fővárosban követik el az ismertté vált bűncselekmények 40 százalékát – mondta az egyeztetés után a fideszes Kontrát Károly.

Az ellenzéki politikus a megbeszélésen javasolta azt is: a rendőrségi törvény módosításakor építsék be a jogszabályba, hogy tömegoszlatáskor a rendőrök nem használhatnak kényszerítő eszközként gumilövedéket. A Fidesz a rendőrség regionális átalakítását továbbra sem támogatja – tette hozzá Kontrát Károly.

Az MSZP-s Gál Zoltán szerint feszes munkával lehet csak 2008. január elsejére megvalósítani a rendőrség és a Határőrség összevonását. A határidőt azonban tartani kell, mivel ez az egyik feltétele Magyarország schengeni csatlakozásának. Az ügyben tovább kell még egyeztetni a pártoknak, hogy a tavaszi ülésszakon megteremthessék az összevonás törvényi alapjait, ráadásul a folyamat konfliktusokkal is járhat majd – tette hozzá. Gál Zoltán arra a kérdésre, hogy a kormányoldal támogatja-e a Fidesz feltételeit és javaslatait az ügyben, úgy válaszolt: “nincsenek ilyen javaslatok.”

Időszerű és szükségszerű a rendőrség és a Határőrség integrációja, ezért az MDF is támogatja. Az összevonással az állampolgárok biztonságérzete javulhat, mivel bizonyos területeken az eddigi határőrség rendőrségi feladatokat kap majd. A tavaszi ülésszakban elvileg megteremthetőek a törvényi alapok, legközelebb két hét múlva egyeztetnek az ügyben a pártok – mondta a Független Hírügynökségnek Dézsi Mihály, az MDF rendészeti kabinetjének vezetője.

A Határőség és a rendőrség összevonásához egyebek mellett a rendőrségi törvényt és az Alkotmányt is módosítani kell, a folyamathoz tehát mindenképpen szükség van a parlamenti pártok egyetértésére.