Ötpárti egyetértés a tisztességes politikáért

Mind az öt parlamenti párt frakcióvezetője aláírta hétfőn a “Kódex a Tisztességes Politikáért” című dokumentumot, amelyet az MDF szorgalmazott – jelentette be kedden Herényi Károly az ellenzéki párt frakcióvezetője.

A 7 pontból álló dokumentum kimondja: tisztességes politikia kultúrában nincs helye törvénytelen eszközök alkalmazásának, politikai vetélytárs illegális megfigyelésének, lehallgatásának. Szintén elutasítják a dokumentumban a politikus, illetve családja burkolt, vagy közvetlen megfenyegetését. Ugyanakkor leszögezik: a tisztességes politikai kultúrában az adott szónak súlya van, és minden szereplő elhatárolódik a szélsőséges, erőszakos szerveződések minden fajtájától.

Herényi Károyl elmondta: bízik abban, hogy a frakcióvezetők aláírásával mostantól a pártok és a képviselők magukra kötelezőnek tekintik ezeket az elveket. Az MDF frakcióvezetője szerint ezek az elvek “normális demokráciában papír nélkül is mennének”, de eddig Magyarországon nem mentek, ezért most megpróbálják papír segítségével.
hirdetés
hirdet�s