Ötpárti egyetértés a tisztességes politikáért

Mind az öt parlamenti párt frakcióvezetője aláírta hétfőn a “Kódex a Tisztességes Politikáért” című dokumentumot, amelyet az MDF szorgalmazott – jelentette be kedden Herényi Károly az ellenzéki párt frakcióvezetője.

A 7 pontból álló dokumentum kimondja: tisztességes politikia kultúrában nincs helye törvénytelen eszközök alkalmazásának, politikai vetélytárs illegális megfigyelésének, lehallgatásának. Szintén elutasítják a dokumentumban a politikus, illetve családja burkolt, vagy közvetlen megfenyegetését. Ugyanakkor leszögezik: a tisztességes politikai kultúrában az adott szónak súlya van, és minden szereplő elhatárolódik a szélsőséges, erőszakos szerveződések minden fajtájától.

Herényi Károyl elmondta: bízik abban, hogy a frakcióvezetők aláírásával mostantól a pártok és a képviselők magukra kötelezőnek tekintik ezeket az elveket. Az MDF frakcióvezetője szerint ezek az elvek “normális demokráciában papír nélkül is mennének”, de eddig Magyarországon nem mentek, ezért most megpróbálják papír segítségével.Sporthírek