Friss hírek

2009.12.15. 14:03

Megállapodott a kormány és a fõváros a BKV finanszírozásáról

<p>Megállapodott a kormány és a fõváros a BKV finanszírozásáról kedden. Ennek értelmében a kormány 2010 elsõ félévében plusz 10 milliárd forintot ad a tömegközlekedési vállalat üzemeltetésére, további 8 milliárddal részt vállal a finanszírozásban és 5 milliárd forintig hitelgaranciát vállal. A fõváros a jövõ évi költségvetésben a tervezett 10 milliárd forint mellett plusz 5 milliárd forintot ad, 2011-ben pedig az elõirányzott 10 milliárdhoz további 10 milliárd forintot. A kormánynak a megállapodáshoz feltételei is vannak, ilyen a többi között a BKV tarifáinak jövõ évi emelése, és újabb átláthatósági intézkedések a vállalat mûködésében.</p>

Demszky Gábor a találkozó után emlékeztetett: 2008. decemberében még a Gyurcsány-kormány ígérte meg, hogy a kormány és a fõváros együtt rendbe teszi a BKV-t. Hozzátette: akkor 10 milliárdot kapott a tömegközlekedési vállalat, további 30 milliárdra pedig ígéretet kapott. A fõpolgármester elmondta: a régió termeli az összes GDP és adóbevétel felét, amibõl többet kér vissza. A városvezetõ szerint 2010-11-re megteremtették a feltételeket, hogy a BKV mûködõképes és bankképes legyen.

A fõpolgármester azt mondta: a találkozóra 4 elõterjesztéssel érkeztek, amelyeket a BKV igazgatótanácsa fogadott el. Ebben szerepel az új javadalmazási rendszer, egy etikai kódex, a belsõ hatáskör rendje és a kollektív szerzõdések újratárgyalása. Demszky Gábor szerint ezzel a transzparens és hatékony mûködéssel kapcsolatos feltételek teljesültek. Ismertette: a fõváros a jövõ évi költségvetésben tervezett 10 milliárd forintos támogatás mellé plusz 5 milliárd forintot ad, 2011-ben pedig összesen 20 milliárdot. Hozzátette: a vállalat 2011-ben 18,5 milliárdot, 2012-12-ban pedig 20 milliárd forintot fordít a belsõ adósságállomány csökkentésére, ezzel párhuzamosan pedig jármûkorszerûsítésre.

A kormányszóvivõ úgy fogalmazott: a kormány kész segíteni, de vannak feltételei. Hozzátette: ezek egy része már teljesült, de további elvárásaik vannak. Szollár Domokos elmondta: a BKV beszerzéseiben is érvényesíteni kell a hétfõn elfogadott antikorrupciós csomagot, mert mint mondta, a BKV olyan, mint egy lukas fazék. Ugyancsak feltétel, hogy az utazók is járuljanak hozzá a költségekhez, mert a BKV sem úszhatja meg a tarifaemelést. A kormány azt kéri, hogy a Fõvárosi Közgyûlés módosítsa a korábbi döntését, amivel nulla százalékos emelést szavaztak meg. A kormány legalább az infláció mértékével megegyezõ mértékû, körülbelül 4 százalékos áremelést vár február 1-tõl.

Szervezési szinten is változtatni kell, vagyis a MÁV-ból, a Volánból és a BKV-ból regionális közlekedési szervezetet kell kialakítani - mondta Szollár Domokos. Hozzátette: a kormány 2010. elsõ félévében 10 milliárd forintot ad, amelynek elsõ felét, 5 milliárd forintot február 15-én fizetnek ki, a második részt pedig valamikor áprilisban. Hangsúlyozta: a második kifizetésig az összes kért feltételnek teljesülnie kell. A tömegközlekedési vállalatnak egyébként saját magán is spórolnia kell, amihez egy intézkedési tervet kell elkészítenie. A kormány egyébként a jövõ év második felében 8 milliárd forintot ad a BKV-nak az általános tartalék terhére, októberben pedig 5 milliárd forintos hitelgaranciát vállal.

A kormányszóvivõ kérdésre válaszolva elmondta: nem cél a felelõsség áttolása a következõ ciklusra, viszont az intézkedések nagy részét, mint például az antikorrupciós csomagot ebben a ciklusban lehetett elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!